Mauretanien – ny lag mot slaveri men det är anti-slavaktivister som fängslas

Den 23 augusti har av FN-organet UNESCO utnämnts till en internationell minnesdag för slavhandeln över Atlanten.

Slaveriet ses ofta som ett historiskt fenomen även om det dröjde ända fram till 1981 innan Mauretanien blev det sista landet i världen som officiellt avskaffade slaveri. Enligt uppskattningar från Global Slavery Index uppskattas dock att det fortfarande finns 150 000 slavar i dagens Mauretanien. Både vuxna och barn ses som slavägarens egendom och dessa människor kan både säljas, köpas, hyras ut eller ges bort som gåvor.

Slavsystemet i Mauretanien har en lång tradition då araber och berber i hundratals år har använt svarta invånare som slavar.

År 2007 blev slaveri kriminaliserat i Mauretanien men Reuters rapporterar att en enda person har dömts för att hålla slavar sedan dess. Den rättsliga processen slutade dessutom med att den åtalade frigavs inför en prövning i högre rättsinstans, som sedan aldrig genomfördes.

När Mauretanien i mitten av augusti meddelade att en ny lag har antagits som klassar slaveri som ett brott mot mänskligheten och där straffet nu fördubblas till 20 års fängelse så välkomnades det av flera av de organisationer som arbetar mot slaveri. Samtidigt uttrycktes farhågor för att den nya lagen bara är en rökridå för att dölja verkligheten.

– Vi befarar att detta är hyckleri då myndigheterna verkar mer benägna att straffa anti-slaveriaktivister än att använda de lagar som redan finns och som skulle kunna vara effektiva om det fanns vilja att använda dem, sade Sarah Mathewson från Anti-Slavery International till nyhetsbyrån AFP.

Hon konstaterar att anmälningar om slaveri inte tas upp av polisen och i de fall de ändå når åklagare så väljer domstolar att inte ta upp fallen. Myndigheterna, inklusive landets president Mohamed Ould Abdel Aziz, hävdar dessutom att slaveri i dagens Mauretanien inte existerar, utom vissa rester av det gamla systemet.

Oron för att de nya lagarna inte kommer förändra något har förstärkts av att Biram Ould Dah Ould Abeid, presidentkandidat vid valet förra året, tillsammans med två andra aktivister från anti-slavorganisationen IRA greps i januari och har dömts till två års fängelse. Domen fastställdes förra veckan i högre instans. De hade organiserat en fredlig protestmarsch i november 2014 i protest mot slaveri.

Ulf B Andersson
23 augusti 2015

Läs mer från Amnesty International
Slavery in Mauritania: The gap between words and actions (21 augusti 2015)

Mauritania: Anti-slavery activist’s harsh sentence upheld on appeal (20 augusti 2015)

Ulf B Andersson
Amnesty Press