Bosnisk f d ÖB överlämnar sig till Haag

Sefer Halilovic, tidigare överbefälhavare i den bosniska armén, Armija BiH, kommer på tisdagen att frivilligt överlämna sig till FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Halilovic är den hittills högste bosniske muslimen som åtalas av Haagtribunalen.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att Zvonko Mijan, justitieminister i den muslimsk-kroatiska Federationen i Bosnien, bekräftat att Halilovic kommer att flyga till Haag. Enligt Radio B92 i Belgrad väntas han lämna Sarajevo under måndagskvällen. På måndagen avgick Halilovic från sin post som flykting- och socialminister i den bosniska regeringen. Han leder ett litet parti, BPS, som ingår i den koalition på tio icke-nationalistiska partier som i februari bildade regering.

De senaste dagarna har tidningarna i Sarajevo spekulerat kring en lista på 15 hemliga åtal som tribunalen sägs ha utfärdat mot kroatiska och muslimska officerare, däribland flera generaler. Obekräftade uppgifter talar om att nio personer kommer resa till Haag på tisdagen.

Sarajevo-tidningen Dnevni Avaz uppgav på måndagen att Halilovic kommer att åtalas för en massaker på cirka 30 kroater som begicks i Grabovica i september 1993. Då var den muslimskt dominerade armén i krig med de kroatiska HVO-styrkorna och som armébefälhavare anses Halilovic vara ansvarig.

Enligt BBC går det ihärdiga rykten om att även Jadranko Prlic kommer att åtalas av Haagtribunalen. Han anklagas för att ha utfärdat order om att upprätta koncentrationsläger för muslimer när han var president i den bosnienkroatiska utbrytarstaten Herceg-Bosna. Prlic blev senare utrikesminister i det bosniska ministerrådet som omfattar hela landet och lämnade förra året det nationalistiska HDZ-partiet. Han besökte förra året Stockholm och förklarade då att han var oskyldig till anklagelserna om krigsförbrytelser. För närvarande är Prlic vice utrikeshandelsminister.

Bland andra personer som påstås finnas bland de åtalade är Zulfikar Spago och Ramiz Delalic Celo, befälhavare i den bosniska armén 1993.

De senaste dagarna har nya massgravar upptäckts i Republika Srpska, den serbiska entiteten i Bosnien. Enligt Radio Free Europe återfanns 162 dödade muslimer från Srebrenica nära staden Zvornik. De misstänks ha dödats sommaren 1995. I nordvästra Bosnien återfanns omkring 75 mördade muslimer nära staden Prijedor. Kropparna hittades i en tidigare gruva i Ljubija och de misstänks ha dödats 1992 när serbiska separatister tog makten i Prijedor.


AP