Frisläppt från Haag: General Blaskic hälsad som hjälte i Kroatien

Den tidigare bosnienkroatiske generalen Tihomir Blaskic hälsades som en hjälte när han på måndagen återvände från FN:s krigsförbrytartribunal i Haag till den kroatiska huvudstaden Zagreb, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Hundratals jublande kroatiska krigsveteraner hade samlats på flygplatsen för att ta emot Blaskic.

Kroatien välkomnade att Blaskic hade frigivits sedan hans straff reducerats från 45 års fängelse till nio år, men justitieminister Vesna Skare-Ozbolt sade att ”det är bättre att Blaskic skaffar sig ett arbete och försöker återgå till ett normalt liv i stället för att ordna parader på flygplatsen”.

1996 överlämnade sig Blaskic till FN-tribunalen i Haag och han dömdes senare till 45 års fängelse. Enligt domen bar han ansvar för massakern i Ahmici, en muslimsk by i Lasva-dalen i centrala Bosnien, där omkring 100 civila muslimer mördades den 16 april 1993.
Blaskic var befälhavare i den bosnienkroatiska HVO-milisen som tillsammans med kroatiska armén 1993-94 stred för att ansluta delar av Bosnien till ett Storkroatien.

När Kroatiens president Franjo Tudjman avled i december 1999 öppnades arkiv i Kroatien och i mars 2000 överklagade Blaskic domen. Förra veckan kom en högre instans i Haag med sitt utslag på 289 sidor och där konstateras att den lägre instansens dom ska underkännas. På åtalspunkterna om brott mot mänskligheten frias Blaskic. Han fälldes dock för att ha haft ansvar för att fångar behandlades illa och användes som mänskliga sköldar. Men när det gäller Ahmici friades han helt.
Eftersom Blaskic hade tillbringat över åtta år i fängelse i Haag räknades hans nya straff på nio år som avtjänat.

Bland släktingar till dem som dog i Ahmici väckte Blaskics frigivning ilska, rapporterar New York Times.
Enligt nyhetsbyrån AFP sade Blaskic att han ska återvända till sin hemstad Kiseljak utanför Sarajevo och att han hoppas att han är välkommen att besöka Ahmici.

Haagtribunalen meddelade också på måndagen att sex andra kroater kommer att försättas på fri fot. De överlämnade sig till tribunalen i april i år.

Bland de sex finns Jadranko Prlic, Bruno Stojic, Milivoj Petkovic och Slobodan Praljak, vilka alla spelade en viktig roll på den bosnienkroatiska sidan 1993-94. De släpps fria i väntan på rättegång för krigsförbrytelser.


Reuters