Israel/Palestina: Tusentals palestinska fångar hungerstrejkar

Tusentals palestinska fångar påbörjade på söndagen en hungerstrejk i protest mot förhållandena i israeliska fängelser, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Omkring 8 000 palestinier sitter för närvarande i civila och militära fängelser i Israel. Ian Domnitz, de israeliska fängelsernas språkrör, sade att mer än hälften av de 3 800 palestinier som sitter i de civila fängelserna nu hungerstrejkar. Ungefär samma antal palestinska fångar som sitter i militärfängelserna uppgavs delta i hungerstrejken.

– Vi har 1 464 fångar som vägrat sitt första mål för dagen, men protesterna kommer inte officiellt klassificeras som en hungerstrejk förrän efter 48 timmar, sade Domnitz på söndagen.

Eftersom fångarnas agerande strider mot fängelsernas regler, så har disciplinära åtgärder tagits.
– Elektriska apparater, såsom TV och radio, har konfiskerats. Vi har slutat med att sälja godis och cigaretter och fångarna får inte ta emot besök, sade Domnitz, enligt AFP.

Den israeliska regeringen hävdar att strejken inte kommer att lyckas.
– I alla strejker genom fängelsernas historia, så har de aldrig lyckats bryta ned regeringen. Det kommer inte hända den här gången, för varken jag, regeringen, premiärministern eller fängelserna har något manöverutrymme för kompromisser, sade Tzahi Hanegbi, Israels minister för allmän säkerhet.

Fångarna såg Hanegbis uttalande som ett försök att få ett slut på strejken.
– Hanebis ord kommer inte ha någon effekt - vår starka stolthet kommer fortsätta, sade en fånge som enligt AFP sade sig heta Abu Ahmed.

Den palestinske premiärminstern, Ahmed Qureia, sade att frågan om de palestinska fångarna är av största prioritet för den palestinska ledningen, och varnade Israel för att inte ta protesterna på allvar.
– Frigivningen av alla fångar är en förutsättning för en lösning eller några framsteg i fredsprocessen, sade han.

Hisham Abdelrazaq, den palestinske ministern med ansvar för fångfrågor, sade att man trodde att än fler fångar skulle påbörja strejken senare i veckan. Man skulle även få erfara protester som involverade de palestinska fångarnas familjer, sade han.

al-Aqsa-martyrernas brigad, vilken är en väpnad sidogren av den palestinska ledaren Yassir Arafats Fatah-organisation, hotade på söndagen att kidnappa israeliska soldater i syfte att få Israels regering att frige de palestinska fångarna.
– Vi upprepar vår uppmaning till krigare överallt att utföra mer specialoperationer och fokusera på kidnappningen av israeliska soldater, sade organisationen i skriftligt uttalande till AFP.

Marina Henrikson
Amnesty Press, praktikant


AFP