Hårda och tragiska villkor för journalister

De två journalisterna Meret Khommadov och Jumadurdy Ovezov, vilka båda arbetar för Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) i Turkmenistan, försvann tidigare i mars. Det visade sig att de hade gripits av de turkmeniska myndigheterna. Fängslandet av dem utlöste en våg av vädjandebrev från internationella människorättsorganisationer och efter tio dagar i häkte släpptes de slutligen. Men först ett par dagar senare, på onsdagen den 22 mars, gick det att komma i direktkontakt med en av dem, rapporterar RFE/RL.

De båda 54-åriga journalisterna greps den 7 mars. Enligt uppgift hade de avbrutit ett möte mellan ämbetsmän och en grupp äldre personer i Mary-provinsen i sydvästra Turkmenistan, men brist på klarhet i fallet pekar mot att detta inte var den verkliga orsaken till gripandet.

De båda journalisterna dömdes till femton dagars samhällstjänst för ”huliganism”. Reportrar utan gränser, RSF, uppger att familj, släktingar och publik fick inte närvara under rättegången.

RSF fördömde straffet och uppmanade de turkmeniska myndigheterna att ge en offentlig förklaring till domslutet samt och att de båda skulle friges.
Miklos Haraszti, OSSE:s (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) representant för mediafrihet, uppmanade myndigheterna att tilllåta de båda ha kontakt med det internationella samfundet efter att de frisläppts.

Efter att Khommadov och Ovezov försatts på fri fot välkomnade RSF deras frigivning, men beklagade djupt att den var grundad på villkoret att de båda skulle ge upp sitt arbete för RFE/RL.

Meret Khommadov som RFE/RL varit i kontakt med berättar vad de båda varit med om. Enligt RFE/RL mår han bättre, men han övervakas ständigt i sitt hem i staden Mary. _**Däremot är hans kollega Ovezov, som RFE/RL inte fått kontakt med, i dåligt skick eftersom han lider av problem med sina njurar.
- Juma Ovezov klagar över smärtor i njurarna. Vi befinner oss under ständig övervakning. Och Juma kan inte lämna sitt hus. På natten kom hans son till mig och berättade att pappan var sjuk och bad mig komma. Sedan berättade Juma för mig att han är sjuk och att han inte visste vad han skulle ta sig till. Han sade ”att om jag går till doktorn är jag rädd att han kan ge mig fel injektion och döda mig”, sade Khommadov.

Han berättade också att de hemska förhållanden under vilka de suttit fängslade bidragit till Ovezovs nuvarande tillstånd. Redan när de grep utsattes journalisterna för kränkande behandling. Bland annat hade de kallats för förrädare. De båda journalisterna hölls i förvar i en isoleringscell som saknade alla bekvämligheter. Där fanns kackerlackor, löss och en säng av metall utan madrass eller lakan.
- Vi tvingades vara med människor som lider av tuberkulos och narkomaner. Det fanns ingen mat förutom en bit bröd vid middagstid och några slags flingor som vi åt utan sked, sade Khomaddov till RFE/RL.

Khomaddov och Ovezov förhördes och hotades med åtal för att vara förrädare och för att underblåsa hat mellan religioner. Förhören spelades in på video och journalisterna tvingades att skriva under ett papper där de fick erkänna och be om en tidig frigivning. Inte nog med det, de hotades dessutom muntligt för sitt samarbete med RFE/RL, som enligt förhörsledarna samarbetar med förrädare.
- De sa till oss att vi inte skulle tala öppet mot regeringens riktlinjer och om vi inte gjorde som de sade så skulle de krossa oss. Och de skulle inte sluta där, utan fortsätta med att våra familjemedlemamr och barn behandlas på samma sätt, sade Khomaddov.

De båda reportrarna hade redan tidigare trakasserats. I februari i år hade myndigheterna kommit hem till dem och frågat ut dem om alla familjemedlemmar, till och med om dem som hade dött några år innan.
- Jag höll tyst. De kallade mig till polisstationen, men jag gick inte dit. Och den 22 februari stängde de av min telefon och fortsatte göra det med jämna mellanrum. När RFE/RL försökte ringa mig, stängdes linjen av så fort man sade ”hej”, berättade Khomaddov.

Amnesty uppger dessutom att Ovezovs mobiltelefon hade stängts av den 5 november 2004, en dag efter att RFE/RL via sin turkmeniska station hade börjat sända en serie intervjuer som han hade gjort _**med hjälp av sin mobiltelefon. I intervjuerna hade han kritiserat regeringens föreskrifter om jordbruksreformer och öppet talat om kränkningen av de mänskliga rättigheterna i Turkmenistan.

RFE/RL:s turkmeniska sändningar är en av de få alternativa nyhetskällor som finns tillgängliga i Turkmenistan.

Bakgrund:

De turkmeniska myndigheternas hårda tag mot oberoende medier har intensifierats sedan det påstådda attentatet mot presidenten Saparmurat Niyazov 2002. Alla inrikes medier kontrolleras av staten och myndigheterna har vidtagit åtgärder som syftar till att begränsa tillgången till alternativa informationskällor. Rutinmässigt blockerar myndigheterna hemsidor som publicerar icke godkänd information. Amnesty har nyligen fått rapporter om att ämbetsmän besökt personer, som identifierats som besökare på de här sidorna, i deras hem.

Amnesty betraktade Meret Khommadov och Jumadurdy Ovezov som samvetsfångar, fängslade enbart på grund av att de fredligt utövat sin rätt till yttrandefrihet och en blixaktion utfärdades med krav på deras frigivning.

Amnesty har dokumenterat hur de turkmeniska myndigheterna tidigare använt sig av metoder som godtyckligt fängslande, hot och dödshot, misshandel också riktade mot familjemedlemmar för att tysta dem som som samarbetat eller på något sätt varit knutna till RL. _**Ett annat fall är Saparmurat Ovezberdiev, korrespondent för RL i Turkmenistans huvudstad Asjchabad, som i juli 2005 tvingades att gå i exil efter allvarliga påtryckningar från regeringen. Han hade bland annat utsatts för dödshot och hot om ett långt frihetsberövande.


Radio Free Europe (RFE/RL)