Pressfrihetens dag

reportage | 2007-05-04

I samband med Pressfrihetens dag den 3 maj anordnades en lunchmanifestation på Sergels Torg i Stockholm. Författare, skådespelare och journalister läste upp valda texter från antologin Tystade Röster som utkom dagen till ära.

Arrangörer för dagen var Grävande Journalister, Publicistklubben, Reportrar utan gränser, Svenska Amnesty, Svenska PEN, Sveriges Författarförbund och bokförlaget Tranan. Boken innehåller texter och bilder som lett fram till att en röst tystats ner. Det är texter och foton av bland annat författare, journalister, konstnärer, tecknare, bloggare och fotografer. De länder som representeras i Tystade röster är spridda geografiskt och illustrerar tillsammans de många ansikten som motståndet mot yttrandefriheten kan ha: religion, politisk diktatur, krig, korruption och nationalism.

Manifestationen fokuserade på tre länder, Polen, Turkiet och Eritrea. Björn Linell, ordförande för Svenska Pen sade att dessa länder inte hade valts ut för att de är ”värst” utan för att de representerar olika system för förtryck och inskränkning av yttrandefriheten. Stefan Ingvarsson, översättare och medarbetare på Modernista, inledde med att kort berätta om situationen i Polen. Den 15 mars trädde en ny lag i kraft i Polen som innebär att cirka 700 000 statstjänstemän, lärare och journalister måste redogöra för sina kontakter med kommunisttidens hemliga polis före kommunistregimens avgång 1989. Den som ljuger eller vägrar samarbeta riskerar att avskedas.

  • Polen saknar ryggmärgsreflexer av yttrandefrihet och demokrati, sade Stefan Ingvarsson.

Därefter gjordes ett försök att ringa upp den polska ambassaden så att de skulle få ta del av den text av Pawel Huelle som skådespelaren Sten Ljunggren läste upp. Tyvärr var det bara åhörarna på plats som fick lyssna på en del av texten som låg till grund för att författaren dömdes för ärekränkning i Polen.

Björn Linell och Sten Ljunggren

Birgül Özbaris, journalist från Turkiet, berättade om censuren i landet och hur svårt det är att arbeta som journalist där. När Birgül besökte bokmässan i Göteborg fick hon rapporter om att hon åtalats och valde därför att stanna i Sverige och hennes asylärende väntar fortfarande avgörande.
- Nu ber jag om hjälp, Turkiet är antidemokratiskt, sade Birgül.
Hennes text om vapenvägran, som ledde till åtalet, lästes upp av författaren Maria Modig.
- Den största lögnen är att göra militärtjänst i fredens namn, säger en vapenvägrare i Birgüls text.

Birgül Özbaris

Även denna text var tänkt att nå Turkiets ambassad men samtalet förblev obesvarat. Det är förbjudet att skriva om vapenvägran i Turkiet, om man gör det klassas man som förrädare. 23 journalister rapporteras sitta fängslade i Turkiet i väntan på rättegång, de är anklagade enligt den nya terroristlagen som införts med hänvisning till säkerhetsrisker.

Journalisten Petter Ljunggren talade om Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea i sex år. Eritrea ligger i botten på internationella Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. I samband med gripandet av Dawit Isaak och hans kollegor 2001 förbjöds alla oberoende medier i landet och sedan dess har situationen förvärrats ytterligare.
- I Sverige är vi som tur är inte vana vid att journalister fängslas men i Eritrea ligger konflikten med Etiopien alltid nära och många journalister blir anklagade för att hota rikets säkerhet, sade Petter Ljungren. Det är på denna grund som Dawit greps och fängslades. Fallet har förenat ett 15-tal organisationer som tillsammans kämpar för Dawits frigivning. Varje vecka lämnar man ett brev till den eritreanska ambassaden.
- I början blev vi inte ens insläppta men nu får vi åtminstone lämna in våra protester, sade Björn Linell.

Håkan Bravinger

Håkan Bravinger, Svenska PEN, läste Dawit Isaaks text från Setit, Texten, Börja göra upp med misstagen, skrevs några månader innan Dawit greps.
- Varför föredrar man alltid tystnaden?, frågar sig Dawit i texten.

Björn Linell avslutade manifestationen med att säga: ”Yttrandefrihet är ingenting man får utan det är något man måste kämpa för”.

Läs mer: Journalister måste skyddas

Text: Idah Klint
Foto: Sunita Rao

reportage | 2007-05-04