Viktig folkräkning inleds

En landsomfattande folkräkning ska inledas denna vecka i Sudan, ett land där miljontals människor har tvingats fly sina hem på grund av flera krig. Det ska förbereda landet för val nästa år, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Under över 20 år utkämpades ett inbördeskrig mellan södra och norra Sudan. Det var rebellrörelsen SPLM som reste vapen mot regimen i norr i protest mot att man ansåg att södra delen av landet, som domineras av kristna och animister, marginaliserades och trakasserades av det muslimska norr. Ett fredsfördrag slöts 2005 och genom det skapades en region i södra delen av landet med relativt stor autonomi.

Den planerade folkräkningen är också en del av fredsöverenskommelsen. Resultatet i folkräkningen kommer att avgöra fördelningen av landets oljetillgångar mellan nord och syd liksom maktfördelningen mellan de båda landsdelarna inför de nationella val som ska hållas nästa år.

Företrädare för södra Sudan hade velat skjuta fram folkräkningen till årets slut - för att ge fler sydsudaneser som flytt till norra delen av landet en chans att återvända hem.
Men regeringen i landets huvudstad Khartoum gick bara med på att skjuta fram folkräkningen en vecka – till den 22 april.

Folkräkningen har redan skjutits fram två gånger, av ekonomiska och logistiska skäl, och regeringen i huvudstaden menar att ytterligare förseningar skulle leda till att det planerade valet 2009 också skulle tvingas skjutas fram.

Företrädare för SPLM, som har viktiga positioner i regeringen i södra Sudan, menar att Sudans regim medvetet hindrar flyktningar från att återvända till sina hem i södern för att få ett resultat i folkräkningen som gynnar regimen. Det gäller särskilt boende i den oljerika Abyei-regionen.
SPLM är också missnöjda med beslutet att frågor om etnicitet och religion inte kommer att ingå i det formuläret som ska användas i folkräkningen.

Men Yasin al-Haj Abdin, chef för Sudans statstikbyrå, anklagar SPLM för att försöka sabotera folkräkningen för sina egna politiska mål.
- Den är mycket viktig för att kunna genomföra målen i fredsöverenskommelsen och den bör inte försenas, säger han till IPS.

Regimen i Khartoum har tidigare kritiserats för att inte avsätta tillräckligt med resurser för att kunna genomföra folkräkningen. Senast förra veckan anklagade en FN-rådgivare regeringen för att undanhålla 13 miljoner dollar som behövs för att betala löner till de som ska genomföra folkräkningen. Abdin avfärdar dessa anklagelser.
- Vi har haft vissa ekonomiska och logistiska problem men de är lösta nu, säger han.

Abdin avfärdar också SPLM:s krav på att frågor om etnicitet och religion bör ingå i formuläret.
- Vi har diskuterat detta ingående och kommit fram till att detta inte är relevant. Vi har fått rådet att vi inte bör ta med frågor som var en del av den avslutade konflikten, säger han.

Men Isaiah Chol, ordförande för södra Sudans kommission för folkräkning och statistik, håller inte med.
- Sudans identitet är en mycket politisk fråga. Människor ser Sudan som ett till övervägande del muslimskt land, och de som lever i södern vill reda ut den frågan. Detta är en mycket känslig fråga i både norr och söder, säger han.

  • En rättvis representation av makt och rikedomar är viktigt för att bevara freden. Först när man vet hur det ser ut kan denna uppdelning göras, säger han.

Utgången i folkräkningen blir avgörande inte bara för valen 2009 utan också för den planerade folkomröstning om eventuell självständighet för södra Sudan som ska genomföras 2011.
Efter fredsfördraget från 2005 har det fortsatt att vara spänt i delar av landet och det finns en oro för ökat våld. I exempelvis Abyei, i centrala Sudan, har våld mellan etniska grupper blossat upp.
Biståndsarbetare i området, som inte vill namnges, säger att situationen har försämrats sedan en ny guvernör tillträdde i början av april. Även regeringspartiet NCP säger att den nye guvernören har ökat spänningarna mellan ngok dinka, som stödde SPLM under kriget, och den arabiska folkgruppen messeri__a.

SPLM har samtidigt kritiserat NCP för att inte ha dragit tillbaka sina militära styrkor från Abyei - vilket är ett villkor i fredsfördraget.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger att attacker mot civila utförda av regeringsmiliser i området kan vara ett försök att påverka resultatet i folkräkningen genom att avskräcka människor som flytt regionen att återvända hem.

Den viktiga folkräkningen kommer nu att genomföras mellan den 22 april och den 7 maj.

**Text: Blake Evans-Pritchard_
IPS/ Khartoum


IPS