Samkönat sex tillåtet i Delhi efter 148 års förbud

En domstol i Indiens huvudstad Delhi har beslutat att sexuella akter mellan två samtyckande vuxna av samma kön inte är olagligt. Därmed upphävs ett förbud enligt en kolonial lag som gällt i 148 år. Enligt lagen har homosexuella handlingar kunnat bestraffas med tio års fängelse.
Domstolen förklarade att paragraf 377 i den indiska brottsbalken, som sedan 1860 beskriver samkönat sex som stridande mot naturen, är en kränkning av grundläggande rättigheter och strider mot principen om likhet, rapporterar BBC.

Gayaktivister i Indien välkomnade beslutet och kallade det för ”Indiens Stonewall”, en jämförelse med de dramatiska händelserna i USA sommaren 1969 då poliser drabbade samman med homosexuella kring en gaybar i Greenwich Village i New York. Stonewall-händelserna anses vara upptakten till den homosexuella frigörelsekampen i USA.
- Vi är upprymda. Detta domstolsbeslut är Indiens Stonewall, sade aktivisten och advokaten Aditya Bandopadhyay till BBC. Nu kan vi återfå en rad rättigheter som vi har förvägrats. Det är ett mycket välformulerat domslut och vi har återfått vår tro på rättsväsendet.

Ashok Row Kavi, redaktör för Indiens första gaymagasin, välkomnade också domstolsbeslutet men sade att det kommer ta lång tid att komma förbi det sociala stigmat för Indiens homosexuella.
- Domstolsutslaget kommer dock ha betydelse för hivpreventionen. Homosexuella män kan nu gå till läkare och berätta om sina problem och det kommer underlätta i arbetet för att sätta stopp för trakasserier på polisstationer, sade han till BBC.

Från religiösa grupper kom dock hård kritik mot domstolsbeslutet. Fader Dominic Emanuel från Indiens katolska biskopsråd sade att kyrkan tar avstånd från homosexualitet.
Ahmed Bukhari, ledande präst vid Jama Masjid, Indiens största moské, var också kritisk.
- Detta är absolut fel. Vi kommer inte acceptera detta, sade han till nyhetsbyrån AFP.

Domstolsbeslutet omfattar visserligen bara det indiska huvudstadsområdet men väntas få konsekvenser för resten av landet också.
Human Rights Watch välkomnade torsdagens domstolsbeslut och pekar på att den brittiska kolonialmaktens sodomilagar fortfarande gäller i en rad tidigare kolonier, från Singapore till Uganda.

  • De flesta av världens sodomilagar är reliker från kolonialtiden. Som världens största demokrati visar nu Indien vägen för andra länder att göra sig av med dessa repressiva bördor, sade Scott Long från Human Rights Watch.

Läs mer: Amnesty välkomnar domstolsbeslutet (3 juli)

Ulf B Andersson
BBC