Harald Edelstam hedrades vid ceremoni i parlamentet

Den 9 september hedrades Harald Edelstam vid en ceremoni i deputeradekammaren i Chiles parlament. Samtliga chilenska partier i parlamentet stod bakom hyllningen och Sveriges ambassadör i Chile, Eva Zetterberg, var närvarande liksom medlemmar från svenska riksdagens kulturutskott som besöker Chile.

Tucapel Jiménez, parlamentsledamot och representant för kommissionen för mänskliga rättigheter, överlämnade en plakett till minne av Harald Edelstam till Caroline Edelstam Molin, barnbarn till den förre ambassadören.
- Det känns som ett steg i rätt riktning och det är viktigt att personer som min farfar uppmärksammas för att uppmuntra till liknande handlingar. Farfar fick betala ett högt pris för sitt engagemang i kampen för de mänskliga rättigheterna och sitt mod och civilkurage för att rädda ett stort antal personer. Historien gör sig starkt påmind och är väldigt påtaglig när man är här i Chile, sade Caroline Edelstam Molin i ett pressmeddelande från Stiftelsen Harald Edelstam.

Harald Edelstam var Sveriges ambassadör i Chile när Augusto Pinochet den 11 september 1973 i en militärkupp störtade Salvador Allende, som 1970 hade valts som president i spetsen för Unidad Popular, där socialistpartiet, kommunistpartiet och socialdemokratiska radikalpartiet ingick. Allende inledde ett socialistiskt reformprogram men motarbetades av USA där dåvarande presidenten Richard Nixon satsade på att stödja oppositionen mot Allende.
Kuppen blev blodig och tusentals anhängare till Allende fängslades bland annat på Nationalstadion i huvudstaden Santiago. Många latinamerikanska flyktingar fanns i Chile och de var speciellt eftersökta av militären.

Harald Edelstam gjorde stora insatser, ibland med risk för eget liv, för att rädda människor som jagades av militären. I december 1973 utvisades han och fortsatte att engagera sig i opinionsarbete mot militärjuntan efter hemkomsten till Sverige. Pinochet styrde fram till 1990, då han avgick efter att ha förlorat en folkomröstning 1989. Under hans 17 år vid makten beräknas drygt 3 000 personer ha dödats av politiska skäl.

I filmen ”Svarta nejlikan” (2007), regisserad av Ulf Hultberg skildras den dramatiska hösten 1973 och i mars 2009 kom Mats Fors med biografin
”Svarta nejlikan. Harald Edelstam - en berättelse om mod, humanitet och passion”, där Harald Edelstams liv från 1913 till 1989 skildras. Under sin tid som diplomat var Edelstam bland annat verksam i Oslo under den tyska ockupationen, Indonesien efter Suhartos maktövertagande 1965 och i Centralamerika i slutet av 1960-talet. Han var en kontroversiell person inom utrikesförvaltningen där många ansåg att han gick långt över de tillåtna gränserna för en diplomat.

Stiftelsen Harald Edelstam har bildats för att hedra Harald Edelstam men också för att uppmuntra till gärningar i Edelstams anda genom det årliga Edelstampriset.

Ulf B Andersson

11 september 2009

Läs mer:

Förundersökningsdomare utlyser arresteringsorder för 120-165 personer - Amnesty välkomnar beskedet (Amnesty 3 september 2009)

Svarta nejlikan – historien om en modig diplomat (Amnesty Press nummer 3/2007)

”Vid sidan av Harald Edelstam kände jag mig trygg” (Amnesty Press nummer 3/2007)

Harald Edelstam – diplomaten som räddade liv (Amnesty Press nummer 4/2006)

Ana Luisa Escobar räddades av Edelstam (Amnesty Press nummer 4/2006)

En människas val (Recension av filmen ”Svarta nejlikan”, Amnesty Press 13 september 2007)

Chile måste göra upp med sin historia - sanningen måste fram (Specialsidor från Amnesty Press 11 september 2003)

Ulf B Andersson
Amnesty Press