Människorättsaktivist i Ingusjien mördad

En framstående rättsaktivist i Ingusjien sköts på söndagen till döds i sin bil av flera beväpnade män med automatvapen. En kvinna som åkte med i bilen skadades allvarligt. Det är tredje gången på tre månader som en människorättsaktivist mördas i regionen.

Maksharip Ausjev avrättades i sin bil när flera män i en bil, beväpnade med automatvapen, körde upp bredvid hans bil och öppnade eld mitt på vägen i Kabardino-Balkarienprovinsen. Det rapporterar nyhetsbyrån AP. I augusti i år kidnappades och mördades människorättsaktivisten Zarema Sadulayeva och hennes man. Och i juli hittades den framstående människorättsaktivisten Natalja Estemirova mördad, efter att tidigare ha kidnappats i Tjetjenen.

Maksharip Ausjev hade under en tid rapporterat om övergrepp, kidnappningar och mord i regionen. Han tog offentligt avstånd från Ingusjiens tidigare president, Murat Zyazikov. Enligt källor till nyhetsbyrån AP, var Maksharip Ausjev mycket impopulär bland personer med anknytning till den forne presidenten. Maksharip Ausjev fick i 2007 sin son och sitt syskonbarn kidnappad och har sedan dess drivit en kampanj mot republikens säkerhetsstyrkor och mot Murat Zyazikov, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån AP, var Maksharip Ausjev nära vän med journalisten och advokaten, Magomed Yevloyev, som i augusti 2008 greps av polisen och dödades. En expert på Norra Kaukasien sade till radio Ekho Moskvy i söndags att Maksharip Ausjev kan ha dödats av samma personer som mördade Magomed Yevloyev, rapporterar nyhetsbyrån AP. Maksharip Ausjev och Magomed Yevloyev hade tidigare jobbat ihop. Efter Magomed Yevloyevs död tryckte Ingusjiens nuvarande president, Yunus-Bek Yevkurov, personligen på för att Yevloyevs död skulle utredas, vilket ledde till att en domstol i förra november kom fram till att han hade gripits på olaglig basis. Yunus-Bek Yevkurov själv överlevde i juni i år ett mordförsök, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt Reuters, besökte president Yunus-Bek Yevkurov, Ausjevs familj i Mazran för att beklaga hans död och lovade att han personligen skulle ta sig an fallet.

Läs mer: Ryska människorättsaktivister får Sacharovpriset (Amnesty pressnotis från fredagen den 23 oktober).


Associated Press