Frågetecken kring fredsavtal för Darfur

Konflikterna mellan olika rebellgrupper i Darfur har satt käppar i hjulet för undertecknandet av ett fredsavtal, rapporterar BBC. Sedan JEM, Rörelsen för rättvisa och jämlikhet, den 23 februari hade undertecknat ett ramavtal om fred med den sudanesiska regeringen väcktes ett hopp om ett slut på den konflikt som inleddes 2003 när rebeller i Darfur gjorde uppror. Sudans president Omar al-Bashir proklamerade att kriget var över.

Den 15 mars var det tänkt att JEM och regeringen skulle underteckna ett avtal om integreringen av JEM-soldater i den sudanesiska regeringen, återvändande av flyktingar och maktdelning. Samtalen har nu kört fast. En av anledningarna är att LJM, Rörelsen för befrielse och rättvisa, till JEM:s förtrytelse, har inlett separata förhandlingar med regeringen. LJM är en paraplygrupp för tio mindre rebellgrupper som bildades i februari.

BBC rapporterar också att strider mellan regeringsarmén och SLA-Abdul Wahid fortsätter i Darfur. SLA, Sudans befrielsearmé, har sedan 2003 splittrats i flera fraktioner. Abdul Wahid lever i exil i Paris och anses ha stort stöd i flyktinglägren och hans fraktion har hittills vägrat förhandla med regeringen.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att presidentrådgivaren Mustafa Osman Ismail på måndagen sade att fredssamtalen med JEM ska fortsätta i Tchad och Qatar.

För Omar al-Bashir har det ansetts viktigt att få fred innan valet i Sudan ska hållas i april. För första gången sedan 1986 ska fria val hållas i Sudan enligt det fredsavtal som regeringen 2005 slöt med SPLM, separatiströrelsen i södra Sudan. Valrörelsen är i full gång och Omar al-Bashirs nationella kongressparti utmanas av en rad partier. En stark kandidat till presidentposten är Sadiq al-Mahdi, som var premiärminister på 1980-talet. Totalt har 69 partier registrerat sig.
Det finns dock frågetecken om val ska kunna hållas i Darfur där över 2,5 miljoner människor lever som internflyktingar eller har flytt till Tchad.

På måndagen dementerade Al-Sawarmi Khalid Saad, språkrör för armén, att Joseph Kony är verksam i Darfur. Enligt Sudan Tribune hävdade Ugandas president Yoweri Museveni förra veckan att Kony, ledare för LRA, Herrens motståndsarmé, ska ha flytt med en grupp soldater från Centralafrikanska republiken till regeringskontrollerade delar av södra Darfur.

Joseph Kony är efterlyst av ICC, internationella brottmålsdomstolen, i Haag. Ugandas regering har flera gånger erbjudit Kony ett fredsavtal men han har inte dykt upp för att skriva under avtalet.

I december 2008 gick Ugandas armé in i nordöstra delen av Demokratiska republiken Kongo i en operation stödd av USA och Kongos regering. De misslyckades med att krossa LRA, som tog hämnd på civila kongoleser. Hundratals människor mördades och 100 000 flydde.

Tidigare gav regeringen i Khartoum stöd till LRA medan Uganda stödde SPLM.

Läs mer:
”Vapenvila i Darfur” - avtal ska undertecknas i Qatar den 23 februari (Amnesty Press 23 februari)

Fredsbevarande styrkor attackerade i Darfur (Amnesty Press 18 februari)

”Torterad” student från Darfur begravdes i Khartoum (Amnesty Press 16 februari)


BBC