”Torterad” student från Darfur begravdes i Khartoum

Kravallpolis omringade hundratals personer som på måndagen deltog i begravningen av den 23-årige studenten Mohamed Musa. Begravningen ägde rum i Omdurman, tvillingstad till Sudans huvudstad Khartoum. Ögonvittnen berättade för nyhetsbyrån Reuters att över 1 000 studenter och politiker - däribland minst två presidentkandidater - samlades vid begravningen.
Mohamed Musa ska enligt studentkamrater ha förts bort i onsdags och återfanns senare död. Kroppen bar spår av tortyr. Säkerhetsstyrkorna förnekar all inblandning i händelsen.
- Jag har förlorat min son. Jag vill att regeringen skipar rättvisa, sade fadern, Musa Abdullah Bahar, till Reuters och föll i gråt.

Presidentkandidaten Yasir Arman kom till begravningen i sällskap med andra politiker från SPLM, den rörelse som efter 22 års inbördeskrig styr i södra Sudan. Han hälsades med rop som ”Yasir för förändring”.
- Detta brott begicks inte i någon avlägsen by på landsbygden i Darfur. Det begicks i hjärtat av huvudstaden, några kilometer från presidentpalatset. Det måste undersökas, sade Yasir Arman till Reuters.
Han fördömde det tunga säkerhetspådraget kring begravningen och krävde att de säkerhetslagar som ger Sudans underrättelsetjänster vidsträckta befogenheter att gripa och hålla personer fängslade ska upphävas.

Förra veckan sade poliser till Reuters att de hade hittat Mohamed Musas kropp på gatan och förnekade att han hade gripits. Oppositionen, liksom hans studentkamrater, anklagar president Omar al-Bashirs parti NCP för bortförandet.

För första gången på 24 år ska fria val hållas i Sudan i april. SPLM och NCP ingår i en bräcklig koalitionsregering sedan de 2005 undertecknade ett fredsavtal. 2011 ska en folkomröstning hållas om självständighet för södra Sudan.
Elva presidentkandidater ställer upp i valet.

I Darfur är läget låst och stridsaktiviteten är låg. I söndags rapporterade dock nyhetsbyrån AFP att en rebellgrupp hävdade att de hade slagit tillbaka anfall från sudanesiska arméstyrkor i bergsområdet Jebel Marra.
- Vi har genomfört en större offensiv och regionen är nu under 100 procentig kontroll från oss och de civila kan känna sig skyddade, sade Ibrahim al-Hillu från en fraktion inom SLA, Sudans befrielsearmé.
Medan en del av SLA 2006 slöt fred med regeringen har Abdelwahid Nur från sin exil i Paris vägrat lägga ned vapnen. Enligt vissa källor ska regeringssidan ha gått till anfall mot rebeller från SLA- Abdelwahid, men detta förnekas av armén. Det rapporteras också att strider förekom runt årsskiftet mellan rivaliserande grupper inom SLA-Abdelwahid då vissa lokala befälhavare i motsats till exilledaren förordade ett deltagande i fredssamtalen i Doha, Qatars huvudstad.

Konflikten kring Darfur, där cirka 300 000 beräknas ha dött sedan 2003 - de flesta av svält och sjukdomar - har också spätts på av konflikten mellan Sudan och Tchad. Den 8-9 februari hölls ett möte i Khartoum mellan Sudans president Omar al-Bashir och Tchads president Idress Deby som har beskrivits som mycket hoppfullt. President Barack Obamas sändebud för Sudan, Scott Gration, kom på måndagen till Tchad och ska sedan resa vidare till Sudan.
- Normaliseringen av förbindelserna mellan Sudan och Tchad kan bli historisk och ger möjlighet till ett slut på ”cykeln av osäkerhet” i Darfur, sade Scott Gration till AFP före sin avresa.

Cirka 2,7 miljoner invånare i Darfur lever i flyktingläger och frågan är om den nya optimismen i området också kommer att leda till konkreta resultat.

Läs mer:
Darfuri refugees exposed to increased attacks if UN withdraws from Chad (Amnesty 11 februari)


Reuters