Fredsbevarande styrkor attackerade i Darfur

En grupp oidentifierade, beväpnade män attackerade på tisdagen fredsbevarande styrkor i regionen Darfur i västra Sudan. Sju soldater från den fredsbevarande truppen skadades och tillståndet är i dag kritiskt för fyra av dem. Två män med koppling till skottlossningen greps i dag, rapporterar sudanesiska myndigheter enligt Reuters.

En polispatrull från UNAMID, Afrikanska unionens och FN:s gemensamma fredsbevarande styrka, attackerades på tisdagen av en grupp män i regionen Darfur i Sudan. Männen öppnade eld och sju poliser från UNAMID skadades svårt. Gruppen flydde i två polisbilar och enligt en talesman för UNAMID är det ännu oklart om syftet med attacken var att stjäla fordonen eller skada soldater ur den fredsbevarande styrkan, uppger Reuters.

  • Vi utsattes för ett bakhåll under eftermiddagen. Två av de sju poliserna skadades svårt. Detta är mycket allvarligt. Vi är en fredsbevarande styrka men vi har ingen fred att bevara, sade Noureddine Mezni, talesperson för UNAMID, till Reuters

FN begärde på onsdagen att Sudans regering ska utreda attacken mot den fredsbevarande styrkan.

  • Generalsekreteraren begär att Sudans regering omedelbart ska inleda en utredning av händelsen och garantera att förövarna identifieras omgående, samt att de ställs inför rätta, sade FN:s talesman Marie Okabe rapporterar Reuters.

Enligt uppgifter från sudanesiska myndigheter greps i dag två män som kan kopplas till attacken.

  • Detta kan ses som en läxa för alla de som ens överväger på att attackera oss i framtiden, sade Noureddine Mezni.

Rättssystemet har kollapsat i Darfur sedan konflikten flammade upp 2003, då till största delen icke-araber tog till vapen och protesterade mot Sudans regering som man ansåg hade försakat regionen. Khartoum mobiliserade till största delen arabisk milis för att krossa upproret. Våldet har drivit upp till 2,7 miljoner människor från sina hem. Antalet dödsoffer uppskattas till 10 000 enligt regeringen Khartoum. Enligt FN beräknas cirka 300 000 personer ha dött under konflikten, de flesta i svält och sjukdomar. .

Läs mer:

ICC lägger ner åtal mot rebelledare i Darfur (Amnesty Press 9 februari 2010)

Sudanesisk rebelledare anklagad för brott hörd hos ICC (Amnesty Press 20 oktober 2009)

Striderna fortsätter i södra Sudan (Amnesty Press 13 augusti 2009)


Reuters