Massgravar på Balkan: Kvarlevor efter 250 försvunna muslimer återfunna utanför Visegrad

Kvarlevorna efter omkring 250 människor har hittats i en sjö i östra Bosnien, rapporterar nyhetsbyrån AFP. De tros ha dödats av bosnienserbiska styrkor i krigets inledning 1992 när staden Visegrad intogs. Totalt saknas fortfarande 824 personer i Visegradområdet. I Slovenien har myndigheterna denna vecka hittat kvarlevorna efter omkring 700 personer som dödades efter andra världskrigets slut hittats i en skogarna runt staden Prevalje. I Kosovo inleddes förra veckan utgrävningar i en gruva där man tror att 20 försvunna serbiska civila har begravts.

Enligt Internationella Röda kors-kommittén, ICRC, är fortfarande runt 10 000 personer registrerade som försvunna sedan Bosnienkriget 1992-95. På onsdagen sade Amor Masovic från Bosniens institut för försvunna personer att kvarlevor av cirka 250 personer har återfunnits i sjön Perucac utanför Visegrad i östra Bosnien.
- De flesta av skeletten var inte kompletta, sade han enligt AFP.

Kvarlevorna förmodas tillhöra bosniska muslimer (bosnjaker) som mördades i krigets inledning. Visegrad hade en befolkning på cirka 25 000 personer, varav 63 procent var muslimer och 33 procent var serbier. Bosnienserbiska styrkor tog kontroll över staden i april 1992 och många civila muslimer mördades. Flera rättegångar har hållits vid FN:s krigsförbrytartribunal i Haag för de brott som begicks i Visegrad. En av de mest uppmärksammade rättegångarna var mot Milan Lukic som höll sig undan i Argentina innan han greps 2005.

Han dömdes 2009 till livstids fängelse medan hans kusin Sredoje Lukic fick 30 års fängelse.

Amor Masovic berättade att man fortfarande letar efter 824 personer som försvann i Visegrad under kriget. Det misstänks att ungefär hälften av dem finns i Perucac-sjön. Arbetet med att leta efter kvarlevor inleddes i somras när vattennivån sjönk till en historiskt låg nivå. De bosniska myndigheterna har också bett de serbiska myndigheterna att inleda undersökningar på den serbiska sidan av gränsfloden Drina.

I samband med Kosovokriget 1998-99 försvann också civila. Enligt ITN är fortfarande omkring 1 000 personer, både albaner och serber, registrerade som försvunna. Förra veckan inledde myndigheterna med hjälp av den Nato-ledda KFOR-styrkan utgrävningar i ett gruvschakt väster om huvudstaden Prishtina. Rättsmedicinaren Arsim Gerxhaliu sade att det finns uppgifter om att kvarlevor från över 20 serbiska civila kan finnas i gruvan.

De ska ha bortförts av UÇK, den kosovoalbanska gerillan som 1997 inledde ett uppror mot det serbiska styret i Kosovo. Efter Natos bombkrig våren 1999 lämnade serbisk polis och militär Kosovo och FN övertog styret.
I februari 2008 utropade Kosovo sin självständighet. Detta har inte accepterats av Serbien. Den 4 september rapporterades att Honduras var land nummer 60 som erkänner Kosovo som självständigt.

Det är dock inte bara massgravar från 1990-talets krig som grävs upp på Balkan idag. Nyhetsbyrån AP rapporterade i tisdags att kvarlevorna efter cirka 700 personer återfunnits i skogarna utanför staden Prevalje i nordvästra Slovenien.
- Jag tror att det kan vara omkring 700 personer begravda här, sade Marko Strovs, som leder regeringens kommission för utgrävningar av massgravar. En del av offren har skjutits och en del av dem verkar ha varit civila.

Rykten om en massgrav i Prevalje har cirkulerat länge. En pojke som bevittnade avrättningarna gömd i ett träd har berättat om vad han såg 1945. Han har senare avlidit men kraftiga regn i somras satte igång ett jordskred i skogarna och benrester kom upp till markytan. Då inleddes en undersökning.
Det förmodas att kvarlevorna kommer från de avrättningar som de antifascistiska partisanerna genomförde efter att ockupationen av Jugoslavien hade upphört.

I Slovenien och Kroatien styrde profascistiska regimer under kriget och när Nazitysklands öde var beseglat våren 1945 flydde både soldater och civila till Österrike för att undkomma Titos partisaner. De allierade som ockuperade Österrike skickade tillbaka slovener och kroater till Jugoslavien och många avrättades summariskt och slängdes i massgravar. Händelserna förnekades eller tystades ned under kommunisternas styre, men efter att Slovenien och Kroatien brutit sig ur Jugoslavien 1991 har dessa episoder återigen diskuterats.

Läs mer:
15 år efter massakern - de reste från Belgrad till Srebrenica (Amnesty Press 15 juli)


AFP