Vårt behov av ögon

ledare | 2007-05-24
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2007

Den 3 maj firas varje år Pressfrihetens dag, instiftad av FN som en av många specialdagar i kalendern. IFJ, Internationella journalistfederationen, har konstaterat att aldrig tidigare har har så många journalister dödats i tjänsten som under 2006. Enligt IFJ dödades minst 155 mediearbetare. Några av dem dog av förlupna kulor när de bevakade strider, men merparten mördades med berått mod. Och nästan undantagslöst går mördarna fria. Den 23 december antog FN:s säkerhetsråd en resolution där avsiktliga attacker mot journalister i väpnade konflikter fördömdes.

Enbart i Irak dödades under förra året minst 65 journalister. 63 av dem var irakier, vilket kan ha bidragit till att detta inte fått så stor uppmärksamhet. Den 9 maj rapporterades fyra irakiska journalister vid en veckotidning i Kirkuk ha dödats sedan deras minibuss omringats av ett antal bilar med beväpnade män som kallblodigt sköt ihjäl journalisterna.

Mordvågen mot journalister i Irak har gjort att det finns allt färre ögon och öron som ser och hör vad som händer och kan rapportera om detta till omvärlden. Vi får sparsamma rapporter om vardagen för vanliga irakiers liv under ockupationen och inbördeskriget.

Attackerna mot journalister är inte bara ett hot mot dem som individer, det är också ett hot mot informationsfriheten. Att en journalist tystas är inte bara en tragedi för de närmast anhöriga, det får också konsekvenser för många fler.

Den 12 mars bortfördes BBC:s korrespondent Alan Johnston av en väpnad palestinsk grupp i Gaza. Kidnappningen av denne respekterade journalist har lett till strejker bland palestinska journalister i Gaza och på Västbanken och nyhetskanaler som BBC, CNN och al-Jazira har förenats i aktioner för att kräva hans frigivning. Men Johnstons öde har också fått en annan konsekvens, konstaterade Amnesty den 3 maj:
– Ingen utländsk journalist vågar idag åka till Gaza och den humanitära krisen i Gaza har försvunnit från rubrikerna.

Journalister ska alltid stå på offrens sida och de måste granska makten. Det är därför utrikeskorrespondenter behövs. Så sammanfattade den brittiske journalistveteranen Robert Fisk sin syn på journalistens roll när han den 9 maj framträdde i den fullsatta hörsalen i Kulturhuset i Stockholm.
I 30 år har Robert Fisk rapporterat från Mellanöstern, numera för The Independent, och hans senaste bok, »Det stora kriget för mänskligheten«, översätts nu till allt fler språk. Några större förhoppningar om att journalistiken kan påverka politiken hade inte Fisk med tanke på det nu pågående kriget i Irak och de lögner som spreds av George W Bush och Tony Blair för att motivera inmarschen.

– Själva publiceringen gör dock att ingen kan säga att de inte visste, konstaterade Fisk.

**Ulf B Andersson**
ledare | 2007-05-24
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2007