”Världens största massfängslande” - skarp kritik mot att 8 000 tamiler sitter i läger

I maj 2009 avslutades kriget på Sri Lanka när LTTE, de tamilska befrielsetigrarna, besegrades av Sri Lankas armé efter 26 år av krig. I en rapport som publicerades på tisdagen riktar ICJ, Internationella juristkommissionen, skarp kritik mot att uppskattningsvis 8 000 misstänkta rebeller fortfarande hålls fängslade utan rättegång.

Detta är troligen det största ”massfängslandet i världen” konstaterar ICJ i sin rapport och kräver att biståndsgivare och FN pressar på Sri Lankas regering att förbättra situationen för mänskliga rättigheter i landet. ICJ ifrågasätter också att Sri Lanka fortsätter att ha undantagstillstånd.

Under krigets slutskede vägrade Sri Lankas regering att släppa in journalister eller internationella hjälporganisationer i närheten av stridsområdet. Även efter krigsslutet har regeringen försökt förhindra insyn i vad som hänt med de tamiler som fortsätter hållas fängslade. ICJ konstaterar att det inte finns någon tillförlitlig oberoende beräkning av antalet fängslade.
Regeringen har struntat i att följa landets egen lagstiftning och genom att ICRC, Internationella Rödakors-kommittén inte fått tillträde till lägren anser ICJ att Sri Lanka därmed inte följer internationell rätt.

Enligt ICJ:s beräkningar finns det nu cirka 8 000 fångar i minst ett dussin rehabiliteringsläger. ICJ konstaterar samtidigt att det har skett vissa framsteg i Sri Lanka då internflyktingar fått lämna läger och att 565 tidigare barnsoldater frigivits efter rehabilitering.

Enligt BBC försvarar Sri Lankas regering sitt agerande med att hotet från LTTE kvarstår trots deras militära nederlag. I ett tal inför FN:s generalförsamling förra veckan efterlyste president Mahinda Rajapaksa ett nytänkande av de internationella regler som finns för krigföring.

Läs hela rapporten ”Beyond Lawful Constraints: Sri Lanka´s Mass detention of LTTE suspects”:

Kräv att FN utreder människorättsbrott! (Amnesty 17 maj)


Regeringen rasar mot FN:s krav på oberoende undersökning om krigsförbrytelser : ”Avrättningsvideo är fejk” (Amnesty Press 9 januari)


ICJ-S