Arabisk vår kan nå Azerbajdzjan - ursinnet växer över brist på yttrandefrihet

Regimen i Azerbajdzjan kan stå inför ett folkligt uppror av samma slag som dragit över arabvärlden - om man inte snabbt presenterar omfattande politiska reformer. Det menar företrädare för de oppositionskrafter som på senare tid har genomfört flera stora demonstrationer i landet, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Oppositionella och människorättsaktivister har under mars och april genomfört flera stora regimkritiska protestmöten i Azerbajdzjan. Aktivisterna planerar dessutom nya manifestationer - trots att protester är förbjudna och det faktum att många demonstranter redan har hunnit gripas.

  • En majoritet av den upplysta befolkningen är ursinniga över det systematiska valfusket och bristen på yttrandefrihet, säger Leila Alieva, chef för tankesmedjan Centret för nationella och internationella studier, i huvudstaden Baku.
    Leila Alieva säger att det även finns en omfattande folklig ilska mot att oppositionella hålls som politiska fångar, att journalister misshandlas och trakasseras, samt bristen på rättssäkerhet i landet.

Azerbajdzjan gränsar till östra Europa och västra Asien och är rikt på olja och naturgas. Nästan alla de åtta miljoner invånarna är muslimer.

Presidenten Ilham Aliyev ärvde makten från sin far Heidar Aliyev efter ett omtvistat val 2003. Regimen betraktas allmänt som auktoritär och korrumperad, och presidenten har i amerikansk diplomatpost som offentliggjorts av Wikileaks beskrivits som en maffiaboss.

Trots landets stora naturresurser är en bred majoritet av befolkningen utfattig. Enligt Alieva är de generella lönenivåerna alldeles för lågt satta och inom både utbildningsväsendet och sjukvården förekommer ständigt krav på mutor. Men precis som i fallet Libyen har regimen tack vare de stora inkomsterna från försäljning av gas och olja kunnat köpa sig till ett visst politiskt stöd.
Enligt Alieva har dock det allt förvärrade ekonomiska läget i landet fått uppemot en fjärdedel av landets befolkning att söka sig till Ryssland i jakt på arbete.

Giorgi Gogia, Kaukasusexpert vid Human Rights Watch, HRW, säger att regimen inte har gett tillåtelse till en enda demonstration i centrala Baku på flera år.

  • Och polisen är snabbt framme och bryter upp otillåtna protester, ofta med våld. Tillslagen mot fredliga protester har ökat i år efter att oppositionella och ungdomsgrupper beslutat sig för att anordna fler möten med krav på ett regeringsskifte.

Enligt HRW utsätts gripna för tortyr och andra former av övergrepp i polisens förvar. Det förekommer även att fångar dör i polisens häkten, men förövarna går i stort sett alltid fria.

Gogia säger att proteströrelsen i Azerbajdzjan på senare tid har inspirerats av de folkliga upproren i arabvärlden.
- En sak är dock säker – regeringen tar dessa protester på högsta allvar och de tycks vara fast beslutna att krossa alla former av fredliga proteströrelser mot regimen, säger Gogia till IPS.

Enligt Sam Patten vid organisationen Freedom House finns det tecken på att regimen håller på att skärpa kontrollen över befolkningen för att förhindra att den ”arabiska våren” sprider sig till landet.

Patten menar dock att gatuprotesterna trots detta kan komma att fortsätta växa. Azerbajdzjans befolkning är påfallande ung, och många har tillgång till internet.

Myndigheterna har dock försökt förmå befolkningen att undvika de sociala medierna. Ett program på den statskontrollerade televisionen har exempelvis antytt för att ett alltför omfattande användande av Facebook kan leda till impotens.

Kester Kenn Klomegah
IPS/Moskva

Läs också:
Azerbaijani authorities target opposition rally leaders
(Amnesty 7 april)


IPS