Presidenten avgår - kravaller och rykten om kupp

Maldivernas president Mohamed Nasheed sade på tisdagen i ett TV-tal att han avgår. Enligt BBC har vicepresident Waheed Hassan nu svurit presidenteden och tagit över makten i landet. Det finns många frågetecken kring krisen i landet som är den värsta sedan Mohamed Nasheed år 2008 vann det första demokratiska valet någonsin i örepubliken.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Mohamed Nasheed befinner sig i förvar hos polisen för att trygga hans säkerhet. Enligt anonyma källor nära Nasheed ska han dockhållas fängslad mot sin vilja.
– Tyvärr är det en kupp, sade en källa till Reuters. Polisen och anhängare till Gayoom tillsammans med vissa element inom militären har tvingat president Nasheed att avgå.

Enligt Hassan Saeed från oppositionspartiet DQP hade Nasheed vänt sig till Indien med en begäran om hjälp men blivit avvisad. 1988 stoppade Indien ett kuppförsök i Maldiverna genom att skicka soldater.

Efter att Maumoon Abdul Gayoom styrt Maldiverna enväldigt i tre decennier tilläts 2008 politiska partier och fria val hölls. Mohamed Nasheed, ledare för MDP, som flera gånger suttit fängslad och varit adopterad av Amnesty som samvetsfånge, vann valet. Han har vunnit respekt för att ha infört demokrati i landet och varit aktiv i den internationella klimatdebatten.

I januari grep armén en domare, Abdulla Mohamed, som anklagades för att fatta felaktiga beslut och för att agera i Gayooms intressen. Gripandet ledde till kritik mot president Nasheed och oroligheter.

På tisdagen sköt soldater tårgas mot demonstranter som belägrade arméns högkvarter i huvudstaden Male. Utanför presidenthögkvarteret samlades demonstranter och ropade ”Gayoom, Gayoom” medan poliser som gjort myteri attackerade och brände ner MDP:s högkvarter, rapporterar Reuters. Poliserna ska också ha tagit över den statliga televisionen.

Regeringen i Maldiverna ska enligt nyhetsbyrån AFP ha uppmanat invånarna att bevara lugnet. Sarah Harvey, en brittisk medborgare bosatt i Male, sade till BBC att hon befarar att det kan bli en orolig natt.
– Utegångsförbud är utlyst men det sägs att militären har uppmanat människor att gå ut på gatorna och protestera mot kuppförsöket.

Följ utvecklingen i Maldiverna

Nättidningen Minivan

**Amnesty Press_
Kravallerna i Male fortsätter - oppositionen kräver presidentens avgång (2 maj 2011)

Protester mot att Maldiverna ska ta emot Guantánamofångar (17 maj 2010)

Att rädda ett paradis - Maldivernas president är årets Anna Lindh-pristagare (17 juni 2009)


BBC