Protester mot att Maldiverna ska ta emot Guantánamofångar

Maldivernas president Mohamed Nasheed sade på fredagen i ett radiotal till nationen att det är i enlighet med landets författning, islam och ”malvidiskhet” att ta emot muslimer, speciellt de som har fängslats på felaktiga grunder. Men regeringens förhandlingar med USA om två fångar från Guantánamo möter hård kritik från oppositionen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Sedan USA år 2002 började överföra terroristmisstänkta personer till fånglägret Guantánamo har över 590 personer frigivits. Trots att president Barack Obama lovade att fånglägret skulle vara stängt i januari 2010 finns lägret kvar och enligt nyhetsbyrån AP finns cirka 181 fångar kvar.

Den enda maldiviske medborgaren på Guantánamo, Ibrahim Fauzee, frigavs i maj 2005 och flögs till Maldivernas huvudstad Male. Han hade gripits i maj 2002 i den pakistanska staden Karachi där han bedrev islamiska studier.

Maldivernas utrikesminister Ahmed Shaheed sade på söndagen att diskussioner pågår med USA:s regering om att överföra två fångar från Guantánamo till Maldiverna av ”humanitära skäl”.
- De två fångarna är oskyldiga och har inga formella anklagelser om terrorism, våld eller extremism, sade han i en telefon från Kazakstan till nyhetsbyrån AFP.
Utrikesministern uppgav att en av fångarna är palestinier medan den andres härkomst inte avslöjades.
Islam är statsreligion i Maldiverna och så gott som alla 360 000 invånare är muslimer.

Oppositionspartierna i Maldiverna har motsatt sig att landet ska ta emot frigivna fångar från Guantánamo. Dhivehi Rayyithunge Party, DRP, har vänt sig till parlamentets nationella säkerhetskommitté. DRP grundades av den tidigare presidenten Maumoon Abdul Gayoom men han lämnade i januari partipolitiken.
- Vi har inte ens ett ordentligt fängelse och vårt samhälle dränks i gängvåld och brottslighet, sade Ali Waheed, parlamentsledamot för DRP. Ändå har den maldiviska regeringen nått en punkt där de sluter formella avtal med ett annat land för att ta emot folk från ett fängelse där världens farligaste terrorister sitter.

Även Dhivehi Qaumee Party, DQP, anser att det inte finns några skäl till varför ett litet land som Maldiverna ska ta emot fångar när ett land som USA inte vill ha dem:
- Det är ingen tvekan om att utlänningar som arbetar i Maldiverna, liksom turister, kommer att känna olust över att sådana allvarliga brottslingar släpps in i landet.
Partiet anklagar också presidenten för att förvandla Maldiverna ”från ett turistparadis till ett terroristparadis”. DQP förbereder också ett lagförslag till parlamentet som ska förbjuda Maldiverna att ta emot utländska fångar.

Det religiöst konservativa Adhaalath-partiet sade på sin hemsida att om ”de två männen är muslimer som orättfärdigt har fängslats så är det inga problem på islamiska grunder om ett muslimskt land ger dem stöd”.
- Om de däremot är terrorister som har begått brott mot mänskligheten så är det inte särskilt vist att ge dem en tillflyktsort i Maldiverna, ansåg Adhaalath-partiet.

Läs mer på Minivans hemsida

Läs mer om Maldiverna

Att rädda ett paradis - Maldivernas president är årets Anna Lindh-pristagare (Amnesty Press 17 juni 2009)

Över hundra personer riskerar spöstraff (Pressnotis från Amnesty 22 juli 2009)


AFP