Historielektion om det svarta USA

Fram till 29 juni kan den historieintresserade se dokumentärserien ”Martin Luther King till Obama” på UR Play. Här skildras kampen för lika rättigheter i USA från 1960-talets mitt och fram till Barack Obamas presidentperiod.

filmer | 2020-06-26
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2020
 USA:s president Lyndon B Johnson möter Martin Luther King 1966.

USA:s president Lyndon B Johnson möter Martin Luther King 1966. Foto: Yoichi Okamoto/Wikimedia

Film: Martin Luther King till Obama
Manus: Henry Louis Gates Jr.
Land: USA
(finns på UR Play till 29 juni)

År 2016 gjorde amerikanska public service-kanalen PBS dokumentärserien ”Black America Since MLK: And Still I Rise”. När serien nu har visats på SVT:s Kunskapskanalen, under titeln ”Martin Luther King till Obama”, så blir det som en bakgrund av polisens mord på afroamerikanen George Floyd i Minneapolis den 25 maj 2020. H

ändelsen har lett till protester i hela USA, och har kallats de största sedan våren 1968 när Martin Luther King mördades. I samtliga USA:s 50 delstater, i stora metropoler liksom i små städer, har människor gått ut och protesterat och krävt att något måste hända för att svarta medborgare inte längre godtyckligt ska dödas av poliser som sedan slipper straff.

Parollen ”Black Lives Matter” har också den senaste månaden spritt sig runt om i världen på ett sätt som saknar motstycke och under de två första veckorna efter 25 maj hölls demonstrationer i över 100 städer i alla världsdelar. De globala protesterna har också fått lokal anknytning då polisvåld och diskriminering i det egna landet har lyfts fram i olika länder.

 Henry Louis Gates Jr.

Henry Louis Gates Jr. Foto: PBS

Dokumentärens fyra delar skildrar afroamerikanernas kamp i USA sedan 1960-talets mitt och professor Henry Louis Gates Jr fungerar som tittarnas ciceron genom årtionden av förtryck men också framgångar. Professorn, född 1950, är en mångfaldigt prisbelönad amerikansk intellektuell som i filmserien generöst bidrar med sina personliga erfarenheter och reflektioner. Han är själv ett exempel på förändringen i USA, där han som född i arbetarklassen fick chansen att studera på universitet genom kvoteringssystemet för att öka svartas möjligheter.

Den fråga som Henry Louis Gates Jr. låter genomsyra serien är; ”Hur nådde vi hit? Hur kan vi ha kommit så långt och ändå ha så långt kvar?”. Samtida vittnen återbesöker platser för olika händelser och minns tillsammans med professorn. Det är en levande historieskrivning fylld av reflektion och spännande möten med olika aktörer som delar med sig av sina upplevelser då.

Vi får resa tillbaka till södern i USA och medborgarrättsrörelsens kamp för den rösträtt som i mitten av 1960-talet var begränsad och det dramatiska året 1968, då Martin Luther King mördades, skildras och vi får följa utvecklingen under Ronald Reagans år som president på 1980-talet.

Rasismen är djupt rotad i det amerikanska samhället vilket visade sig tydligt när skolorna i staden Boston skulle integreras. Boston ligger i Massachusetts på den liberala östkusten men att vita skolelever 1974 skulle få svarta skolkamrater väckte reaktioner som chockerade de som då hade hoppats att rasismen var ett sydstatsfenomen.

Al Sharpton, pastor och mångårig medborgarrättsaktivist, berättar i ett avsnitt om hur narkotikan och kriminaliteten slog bland hans jämnåriga i New York. Medan en svart medelklass växte fram under 1970-talet skulle den ekonomiska politiken och förslumningen göra att klyftorna i USA:s storstäder växte. Och brottsbekämpningen gjorde att svarta unga män i allt större grad hamnade i fängelser.

Anita Hill vittnar inför ett senatsutskott 1991.

Anita Hill vittnar inför ett senatsutskott 1991. Foto: R. Michael Jenkins/Wikimedia

Henry Louis Gates Jr. berättar också om frågor som har splittrat USA:s afroamerikaner, däribland utnämningen 1991 av Clarence Thomas till en av Högsta domstolens ledamöter och Anita Hills anklagelser om sexuella trakasserier.

Därtill får vi tillbakablickar kring populärkultur och idrott innan Henry Louis Gates Jr skärskådar vad det innebar att Barack Obama 2008 valdes som president. Det är fyra mycket lärorika avsnitt som ger både hopp inför framtiden och en frustration över att våren 2020 visat att så mycket återstår att göra innan alla USA:s medborgare behandlas lika.

Ulf B Andersson

Fotnot: En kortare version publiceras i Amnesty Press nummer 2/2020.

Här finns serien

Se också: Al Sharptons griftetal vid George Floyds begravning 9 juni 2020 (CBS på Youtube)

Mer historia – lyssna på ”James Baldwin - flera identiteter under hudens skal” (Bildningsbyrån UR Play)

Författaren och människorättsförsvararen James Baldwin såg som sin uppgift att vittna om ett ras-segregerat USA. Han öppnade världens ögon för att hudfärg eller sexuell läggning bara är skal som inte behöver definieras - och att flera identiteter kan rymmas där innanför. Hans idéer retade upp både svarta och vita och på 1960-talet stämplades Baldwin som en potentiell säkerhetsfara av FBI.

filmer | 2020-06-26
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2020