Gediget om Balkan

Det är välkommet med ”Jugoslaviens undergång” där Lundahistorikern Samir Resic ger en bred och fyllig bild, både av vad som hände på 1990-talet och den svåra vägen till en bestående fred och försoning.

böcker | 2019-12-28
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2019

Foto: Historiska Media

Bok: Jugoslaviens undergång. Krigen, freden, framtiden. 

Författare: Sanimir Resic

Förlag: Historiska Media    Denna höst diskuteras återigen krigen på Balkan under 1990-talet. Det är inte bara i de drabbade länderna som minnena lever utan de skär rakt in i Svenska akademin och kultursidorna fylls av inlägg där till och med ett Amnesty-uttalande 23 april 2009, på tioårsdagen av Natos bombning av TV-huset i Belgrad, blir ett argument. Nobelpriset i litteratur till Peter Handke har rört upp känslorna. 

Annars har utvecklingen i länder som Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Kosovo och Nordmakedonien under de senaste åren, med några få undantag, försvunnit ur den svenska mediebevakningen. 

Det är därför välkommet med ”Jugoslaviens undergång” där Lundahistorikern Samir Resic ger en bred och fyllig bild, både av vad som hände på 1990-talet och den svåra vägen till en bestående fred och försoning.

Den etniska rensningen skapade stater med en ny befolkningssammansättning och samtidigt har EU:s stängda dörr och en ekonomisk tillbakagång skapat både apati och missnöje. Lönerna är lägre än under Jugoslavientiden och ungdomsarbetslösheten är bland den högsta i världen.

Politiker är både korrumperade och beredda att använda nationalismens giftiga budskap för att få stöd och drygt två decennier utplånar inte minnen av massakrer, våldtäkter och fångläger i länder där andra världskrigets övergrepp fortfarande är levande.

Resic konstaterar att i dagens värld har ”nationalism, demagogi och vapenskrammel” nått en nivå som inte setts sedan före andra världskriget. I boken ges talrika oroande exempel på motsättningar som kan utvecklas till nya konflikter.    Ulf B Andersson 

böcker | 2019-12-28
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2019