Burundi: Advokat dömd till fem års fängelse

Fatta Pennan | 2021-09-20
Även publicerad i AmnestyPress #3/2021

Uppdatering 8 oktober: Domen mot Tony Germain Nkina står fast efter överklagan. Här ett uttalande från Amnesty International och andra organisationer efter beskedet.

====

Den 15 juni dömdes advokaten Tony Germain Nkina till fem års fängelse av en domstol i provinsen Kayanza i norra Burundi. Han greps 13 oktober 2020 då han besökte en klient i området, där väpnade attacker hade förekommit. Han dömdes för ”samarbete med rebeller som attackerat Burundi”. Amnesty anser att han är samvetsfånge.

Skriv till

Jeanine Nibizi
Minister of Justice
PO Box: 1880
Bujumbura
Burundi

E-post: minjustice@gmail.com

Dear Minister,

I am concerned about the wrongful conviction of lawyer Tony Germain Nkina to five years in prison on unfounded charges of “collaboration with rebels who attacked Burundi.” On 15 June, the Court of Kayanza sentenced Tony Germain Nkina to five years in prison and a fine of one million Burundian francs.

Amnesty International believes Tony Germain Nkina is being prosecuted solely because of his former human rights work and connections with APRODH, in violation of his rights to freedom of expression and association.

In light of the above, I call upon you to instruct the Prosecutor General of the Republic to ensure that Tony Germain Nkina is immediately and unconditionally released and that all the charges against him are immediately dropped. Pending his release, I urge you to ensure that he has full access to his lawyers and family and is protected from torture and other ill-treatment.

Yours sincerely,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag är oroad över den felaktiga domen mot advokaten Tony Germain Nkina som har dömts till fem års fängelse på ogrundade anklagelser om ”samarbete med rebeller som attackerat Burundi”. Den 15 juni avkunnade domstolen i provinsen Kayanza i norra Burundi en dom på fem års fängelse och böter på en miljon burundiska francs.

Amnesty International anser att Tony Germain Nkina åtalats enbart för sitt tidigare arbete för mänskliga rättigheter och kontakter med APRODH, Association Burundaise pour la Protection des Droits Humains et des Personnes Détenues.

Med hänvisning till ovanstående uppmanar jag er att ge åklagarmyndigheten instruktioner att se till att Tony Germain Nkina omedelbart och villkorslöst friges och att åtalet mot honom läggs ned. I avvaktan på hans frigivning ber jag er att se till att han har tillgång till sina advokater och sin familj och att han skyddas från tortyr och annan misshandel.

Högaktningsfullt

UA: 92/21

Fatta Pennan | 2021-09-20
Även publicerad i AmnestyPress #3/2021