Egypten : Journalist anklagas för terrorism

Fatta Pennan | 2020-12-01
Även publicerad i AmnestyPress #4/2020

Journalisten Solafa Magdy har tillsammans med sin man och journalistkollega Hossam el-Sayed och journalisten Mohamed Salah suttit godtyckligt i häkte sedan 26 november 2019. Solafa Magdy har nu förhörts i SSSP, den specialdomstol i Egypten som handlägger fall som rör ”statens säkerhet”. Hon anklagades bland annat för att ”ha anslutit sig till en terroristgrupp”.

Enligt Amnesty är minst 36 journalister fängslade i dagens Egypten.

Skriv till

Public Prosecutor Hamada al-Sawi
Office of the Public Prosecutor
Madinat al-Rehab
Cairo, Egypten
Fax: +202 2577 4716
Twitter: @EgyptJustice

Dear Counsellor,
I am writing to you to raise my concern about the ongoing arbitrary detention of journalist Solafa Magdy. She has been arbitrarily detained since 26 November 2019 as part of another case (No.488/2019), which relates to the March 2019 anti-government protests, along with her husband and freelance journalist Hossam el-Sayed and journalist Mohamed Salah.

On 30 August 2020, Solafa Magdy was brought in front of the Supreme State Security Prosecution (SSSP) to face questioning over investigations into a new case (No. 855/2020).

I ask you to immediately and unconditionally release Solafa Magdy, Hossam el-Sayed and Mohamed Salah. I finally urge the Egyptian authorities to immediately and unconditionally release all those detained solely for carrying out their media work.
Yours sincerely,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag skriver till er för att uttrycka min oro över det fortsatta godtyckliga fängslandet av journalisten Solafa Magdy. Hon har varit häktad sedan 26 november i ett annat fall (nummer 488/2019) som relaterar till de regeringskritiska protesterna i mars 2019, tillsammans med sin make, tillika frilansjournalisten, Hossam el-Sayed och journalisten Mohamed Salah.

Den 30 augusti 2020 ställdes Solafa Magdy inför Supreme State Security Prosecution för att svara på frågor om utredningen i ett annat mål (nummer 855/2020).

Jag ber er att omedelbart och villkorslöst frige Solafa Magdy, Hossam el-Sayed och Mohamed Salah. Till sist uppmanar jag också de egyptiska myndigheterna att omedelbart och villkorslöst frige alla de som har fängslats enbart för att ha utfört mediearbete.

Fatta Pennan | 2020-12-01
Även publicerad i AmnestyPress #4/2020