Kina: Uigurisk akademiker dömd till 15 år

Fatta Pennan | 2020-03-05
Även publicerad i AmnestyPress #1/2020

Professor Iminjan Seydin är en prominent historiker och författare i provinsen Xinjiang i Kina. I slutet av förra året fick hans dotter, som lever i USA, reda på att Iminjan Seydin i en hemlig rättegång i februari 2019 ska ha dömts till 15 års fängelse för att ha uppviglat till extremism.

Skriv till
President of the People’s Republic of China, Xi Jinping
Zhongnanhai
Xichangan’jie
Xichengqu, Beijing Shi 100017
Folkrepubliken Kina
Fax: +86 10 6238 1025
E-post: english@mail.gov.cn

Dear President,

I write to express my concern for prominent Uyghur historian and publisher Iminjan Seydin, who was convicted of “inciting extremism” in a secret and grossly unfair trial in February 2019 and sentenced to 15 years’ imprisonment, deprivation of political rights for five years and a fine of 500,000 RMB. His daughter only learned about the trial in November 2019 through a friend in Beijing and phone conversations with the Tianshan District People’s Court in Urumqi. While no evidence against Iminjan Seydin has been made public, it is believed that his conviction is related to an Arabic rhetoric book that he published in 2014.

I call on you to release Iminjan Seydin immediately and unconditionally, unless there is sufficient credible and admissible evidence that he committed an internationally recognized offence and is granted a fair trial in line with international standards.

Yours sincerely,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag skriver för att uttrycka min oro för den prominente uiguriske historikern och författaren Iminjan Seydin som dömdes för ”uppvigling till extremism” i en hemlig och orättvis rättegång i februari 2019. Han dömdes till 15 års fängelse, berövande av sina politiska rättigheter i fem år samt böter på 500 000 yuan (nästan 700 000 kronor).

Hans dotter fick kännedom om rättegången först i november 2019 genom en vän i Peking och sedan i ett telefonsamtal till folkdomstolen i Tianshan-distriktet i Ürümqi, huvudstad i Xinjiang. Det har inte offentliggjorts några bevis mot Iminjan Seydin men det antas att domen kan handla om en bok i arabisk retorik som han publicerade 2014.

Jag uppmanar er att att frige Iminjan Seydin omedelbart och villkorslöst om det inte finns trovärdiga bevis för att han har begått ett internationellt erkänt brott och får en korrekt rättegång enligt internationella normer.

UA:14/20

Fatta Pennan | 2020-03-05
Även publicerad i AmnestyPress #1/2020