Algeriet : Sju års fängelse för algerisk bloggare

Fatta Pennan | 2018-08-26
Även publicerad i AmnestyPress #3/2018

Efter 16 månader i häkte dömdes Merzoug Touati den 21 juni till sju års fängelse och 50 000 dinarer (cirka 4 250 kronor) i böter av en domstol i den algeriska staden Béjaïa.

Merzoug Touati startade år 2015 en sida på Facebook och bloggen Alhogra.com vilka har stängts ned av myndigheterna efter att han greps i januari 2017. Han hade bland annat intervjuat en företrädare för Israels utrikesdepartement som förnekade att landet låg bakom protester bland Algeriets berber. Amnesty anser att Merzoug Touati, som den 8 juli inledde en hungerstrejk, är en samvetsfånge.

Skriv till:
President of the Republic
Abdelaziz Bouteflika
Presidency of the Republic
El Mouradia, Alger
Algeriet
E-post: president@el-mouradia.dz

Your Excellency,
Allow me to draw Your Excellency’s attention to the case of Merzoug Touati, detained since january 2017 and recently sentenced to seven years in prison on appeal.
I call on Your Excellency to see to that Merzoug Touati is released immediately and unconditionally and that his conviction is quashed, as he is a prisoner of conscience detained solely for peacefully expressing his views online.
Further, I ask Your Excellency to ensure that the solitary confinement of Merzoug Touati is ended immediately, and that his detention conditions are in line with international standards, including free access to water.
Merzoug Touati must also be given access to qualified health professionals providing health care in compliance with medical ethics, including the principles of confidentiality, autonomy, and informed consent.
Respectfully,

En något kortare version av brevet finns i nummer 3/2018.

Sammanfattning av brevet på svenska

Tillåt mig att dra er uppmärksamhet till fallet med Merzoug Touati som är fängslad sedan januari 2017 och nyligen dömdes till sju års fängelse av en högre rättsinstans.
Jag uppmanar Ers excellens att se till att Merzoug Touati friges omedelbart och villkorslöst och att domen mot honom upphävs då han är en samvetsfånge som enbart fängslats för att han använt sin yttrandefrihet på internet.
Vidare vill jag be Ers excellens att se till att Merzoug Touatis isoleringsstraff omedelbart upphör och att hans villkor i fängelse motsvarar internationell standard, däribland fri tillgång till vatten. Han måste också få tillgång till kvalificerad hälsovårdspersonal som kan ge hälsovård med hans samtycke och i enlighet med principer om konfidentialitet och självständighet.

UA 117/18

Fatta Pennan | 2018-08-26
Även publicerad i AmnestyPress #3/2018