Stöddemonstration för rysk mötesfrihet

reportage | 2010-11-02
Av: Emilie Holmstrand
Även publicerad i AmnestyPress #5/2010

Varje månad, som har 31 dar, anordnas demonstrationer på detta datum i ett femtiotal ryska städer för att påminna ryska makthavare om den grundlagsstadgade rätten till mötesfrihet – artikel 31 i den ryska konstitutionen. Vanligtvis hindras dessa möten av rysk polis, ibland med våld. I söndags beviljades för första gången aktivisterna i Moskva tillstånd för sin demonstration på Triumfalnajatorget__. Samma dag samlades cirka 20 personer utanför den ryska ambassaden i Stockholm för att visa sitt stöd för de ryska aktivisterna.. __

Tillsammans med Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter arrangerade Amnesty en demonstration för rätten till mötesfrihet på söndagen. Demonstrationståget passerade den ryska ambassaden på Gjörwellsgatan 31 i Stockholm. Polisen övervakade demonstrationen från bilen.

”Ryska Federationens medborgare har rätt att samlas fredligt och utan vapen, genomföra sammankomster, manifestationer, demonstrationer, processioner och protestaktioner”. Så lyder ett utdrag ur den ryska konstitutionens 31 paragraf om mötesfrihet. Men trots denna formulering i grundlagen så är inte Rysslands medborgare garanterad rätten att träffas och offentligt uttrycka sina åsikter.
- Artikel 31 är ett ganska typiskt exempel på hur det fungerar i Ryssland. Grundlagen är bra. Den garanterar människors fria rättigheter men tillämpningen brister, säger Martin Uggla, ordförande för den svenska organisationen Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

Rätten till mötesfrihet är även stadgad i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och genom Europakonventionen.
- Ryssland har liksom Sverige åtagit sig att följa Europakonventionen, sade Martin Uggla i sitt tal.

För att påminna de ryska makthavarna om artikel 31 bildades medborgarrättsrörelsen _Strategi 31_i Ryssland för snart två år sedan. Sista dagen varje månad som har 31 dagar anordnar gruppen manifestationer i ett femtiotal ryska städer. I Moskva har Strategi 31 utsett Triumfalnajatorget som plats för sina möten. Fram till och med i söndags, då rörelsen för första gången beviljades tillstånd att träffas där, har ryska myndigheter konsekvent avslagit deras ansökningar. Torget har uppgetts vara upptaget av andra evenemang.
- Olika, ofta absurda, motiveringar anges. Torget var någon gång upptaget på grund av en vinterfestival. Den bestod i stort sett av två stora skyltar som var uppsatta där. En annan gång var det cykeltävling. Då åkte två eller tre cyklister runt på en hinderbana. Det är uppenbart att det bara är svepskäl, säger Martin Uggla.

De nästan 20 personerna som trotsade de hotande regnmolnen och anslöt till demonstrationen i Stockholm, arrangerad av Amnesty och Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, fick höra Martin Uggla tala om situationen i Ryssland. I talet, som hölls på både svenska och ryska, berättade Martin Uggla att de demonstranter som genomför offentliga möten utan tillstånd riskerar att gripas. Poliserna har också använt olika grader av våld när de avbrutit mötena.
- Ironiskt nog så har också de här aktionerna, till stöd för den grundlagsenliga rätten att demonstrera, mötts av polisvåld.

Senaste gången Strategi 31 planerade en aktion på Triumfalnajatorget i Moskva, den 31 augusti, avslogs ansökan med hänvisning till att ett parkeringshus skulle byggas under torget. Martin Uggla berättar att ingen hade hört talas om planerna på ett underjordiskt parkeringshus men torget spärrades av.
- Och enligt vad jag har hört har inte många spadtag tagits än.

Maja Åberg, lobbysamordnare på Amnesty, tror att söndagens demonstration i Sverige betyder en hel del för de människor som kämpar för sina rättigheter i Ryssland.

De ryska myndigheternas beslut att låta människorrättsaktivisterna träffas innanför avspärrningarna på Triumfalnajatorget i Moskva på söndagen möttes med blandade reaktioner. I ansökan hade tillstånd för 1 500 personer efterfrågats men myndigheterna satte stopp vid 1 000 personer, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press (AP). ”Ett svek” eller ”en vinst för oppositionen” är exempel på de delade meningar som aktivister uttryckt till AP. Enligt ryska nyhetsbyråer samlades lite över 800 personer i Moskva medan nyhetsbyrån Agence France-Presse sätter siffran till runt 2 000 personer, rapporterar nättidningen Radio Free Europe (RFE). Inget polisvåld har rapporterats, enligt AP:s reporter Oleg Yuryev. Han beskriver att frånvaron av rapporter om polisvåld från söndagens demonstrationer i Ryssland som ”okarakteristisk” för dessa aktioner.

Liksom i Ryssland bar demonstranterna i Stockholm skyltar med siffran 31.

I Sankt Petersburg deltog ungefär 300 personer i en osanktionerad demonstration. RFE skriver i en artikel att enligt AFP greps cirka 60 av de 300 demonstranterna medan informationsbyrån Interfax beskrev aktionens utgång som ”att inte många människor greps”.

Text och foto: Emilie Holmstrand

Läs mer

Amnesty om mötesfrihet i Ryssland (pressnotiser)

Ryssland: Utred polisvåldet (17 april 2007)

Ryssland: Oppositionen tystas (2 februari 2009)

Martin Ugglas tal den 31 oktober (youtube-klipp)

På svenska

På ryska

reportage | 2010-11-02
Av: Emilie Holmstrand
Även publicerad i AmnestyPress #5/2010