Mônica Benícios livskamrat mördades

Ett drygt år efter mordet på vänsterpolitikern och människorättsaktivisten Marielle Franco greps två personer misstänkta för att ha utfört mordet. Men polisutredningen går långsamt berättar Mônica Benício, Marielle Francos livskamrat.

Reportage | 2019-06-25
Av: Clara Lee Lundberg
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019
Marielle Franco.

Marielle Franco. Foto: Ascom/Câmara Rio/AI

Den 14 mars 2018 kom att förändra Brasiliens politiska scen drastiskt. Den populära vänsterpolitikern Marielle Franco, som i egenskap av kvinna, svart, lesbisk, favelabo och människorättsaktivist förkroppsligade allt som den växande neofascistiska rörelsen i Brasilien avskyr, mördades med fyra skott mot huvudet när hon satt i sin bil på väg hem i Rio de Janeiro. Även chauffören, Anderson Pedro Gomes, dödades i attacken.

Mônica Benícios liv förändrades för alltid den där kvällen i mars 2018. Det finns ett före och ett efter mordet på hennes livskamrat Marielle Franco, och hon säger att hon ibland fortfarande tror att det som hänt är en dröm och att allt snart ska återgå till det normala:

– Trots att det har gått över ett år kan jag ibland för några sekunder glömma bort att det har hänt och jag tror att det ska snart ska bli som vanligt. Men det blir det inte, mitt liv blir aldrig mer sig likt.

Vi träffas under Mônica Benícios korta besök i Stockholm. Hon har kommit från Amnestys årsmöte i Gävle och några timmar efter vår intervju ska hon ta flyget till Barcelona. Hon utstrålar energi och kraft trots sitt hektiska schema och den stora sorg hon bär på.

– Jag kommer att fortsätta kämpa för att de som är skyldiga till mordet på Marielle åtalas och blir dömda, säger hon. Men det är inte bara en kamp för Marielle, det är en kamp för alla som tror på det hon trodde på och för alla kvinnor, hbtq-personer, svarta, favelabor som redan har mördats utan att någon dömts för morden. Marielles fall är emblematiskt för det representerar många andra liknande fall, så länge hennes fall fortsätter vara olöst kan vi inte påstå att det finns demokrati i Brasilien.

Mônica Benício besökte Amnestys årsmöte i Gävle.

Mônica Benício besökte Amnestys årsmöte i Gävle. Foto: Annie Beckman

Mônica Benício beskriver situationen i Brasilien som dramatisk och extremt våldsam och menar att det är viktigt att internationella organisationer och medier ser igenom det hon kallar ”filterad information” som den brasilianska regeringen och de inhemska medier som stödjer den försöker få omvärlden att tro på:

– Det är ett faktum att vårt land just nu styrs av en neofascistisk regering och vår president Jair Bolsonaro är misogyn, rasistisk och hbtq-fobisk. Alla grupper som redan är utsatta; kvinnor, fattiga, urfolk, svarta, arbetare och favelabor, har fått det sämre sedan han kom till makten.

Mônica Benício berättar att regeringen stolt visar upp att de har en kvinna; Damares Regina Alves, som minister för det som president Bolsonaro har döpt till ”Ministeriet för familj, kvinnofrågor och mänskliga rättigheter”:

– Men bara för att hon är kvinna betyder det inte att hon representerar oss. Hon är en frikyrkopastor som använder sig av sin religiösa fundamentalism i sin politik. Det betyder i praktiken en tillbakagång när det gäller kvinnors rättigheter, och i hennes idé om familj ingår bara heterosexuella kärnfamiljer.

Brasilianska medier har kunnat bevisa att de två män som nu sitter häktade, misstänkta för mordet på Marielle Franco, har kopplingar till presidenten Jaír Bolsonaro och att en av dem bodde granne med honom i ett lyxigt gated community-område i Rio de Janeiro. Men Mônica Benício säger att det kan vara både farligt och kontraproduktivt att spekulera om Bolsonaros eventuella kopplingar till mordet innan det finns bevis som styrker det:

Tiotusentals personer deltog i protester mot mordet på Marielle Franco och hennes chaufför Anderson Pedro Gomes i mars 2018.

Tiotusentals personer deltog i protester mot mordet på Marielle Franco och hennes chaufför Anderson Pedro Gomes i mars 2018. Foto: Lucas Jatobá/AI Brazil

– Vi måste ta ansvar för vad vi säger och vem vi pekar ut, annars finns det risk att mordet på Marielle förvandlas till en mediespekulation, och att vänstermedia anklagas för att använda det som ett verktyg mot presidenten. Det här handlar inte om en kamp mellan höger- och vänsterpolitik, det här handlar om en barbarisk demokrati där frågan om vem som är ansvarig för ett brutalt mord på en människorättsaktivist fortfarande är obesvarad.

Mônica Benício tycker dock att det är uppseendeväckande att Jair Bolsonaro inte vid ett enda tillfälle har uttalat sig när det gäller mordet på Marielle:

– Han har valt tystnaden. Inte ens under presidentvalkampanjen, när alla andra kandidater visade sin avsky och sitt medlidande, eller när han precis hade tillträtt som landets president, sade han ett enda ord om Marielle – trots att hennes fall uppmärksammades i hela världen! Det är viktigt att förstå att Bolsonaros tystnad också är ett meddelande till omvärlden. Det hans tystnad säger är att man i Brasilien kan mörda människorättsaktivister, svarta och favelabor, utan problem.

Dagen då Marielle Franco mördades hade Mônica hjälpt henne att fixa i ordning arbetsrummet på Rio de Janeiros kommunfullmäktige och de hade ätit lunch tillsammans. Marielle skulle hålla ett föredrag för unga, svarta feminister i centrala Rio, och sedan åka till hennes och Mônica Benícios gemensamma hem i medelklassförorten Tijuca dit de flyttat från favelan Maré när Marielle blev heltidspolitiker. Men hon kom aldrig mer hem. Istället fick Mônica det värsta telefonsamtalet man kan få.

 Mônica Benício  varnar för att Brasilien nu har en neofascistisk regering efter att Jair Bolsonaro har tillträtt som president.

Mônica Benício varnar för att Brasilien nu har en neofascistisk regering efter att Jair Bolsonaro har tillträtt som president. Foto: Clara Lee Lundberg

– Jag var helt bortkopplad från omvärlden de tre första månaderna, läste inga tidningar, kollade inte tv eller sociala medier, gav inga intervjuer. Först långt senare, när jag började kolla medier och såg alla klistermärken, hyllningsgraffiti och muralmålningar på gatorna i Rio, gick det upp för mig vilken enorm uppmärksamhet mordet på min livskamrat Marielle hade fått. Ett av de starkaste minnena från den första tiden var när vår tidigare president Dilma Rousseff besökte mig och Marielles dotter och uttryckte sin empati och solidaritet. Det var en väldigt fint möte och det kändes väldigt speciellt att ha hennes stöd, med tanke på vad hon utsatts för både under militärdiktaturen och nu senast 2016 när hon under misogyna, korrupta former utsattes för en parlamentarisk kupp och avsattes som president.

Numera har Mônica Benício sin bas i Brasiliens huvudstad Brasilia där hon arbetar med PSOL, socialistpartiet där Marielle Franco var politiker. Men mest reser hon runt om i världen för att berätta om situationen i Brasilien och om hur utredningen av mordet på Marielle fortskrider.

– Jag har egentligen inget riktigt hem nu, konstaterar Mônica Benício. Jag klarade inte att bo kvar i mitt och Marielles gemensamma hem, dessutom dog vår hund, så jag stängde huset och har alla mina grejer i ett förvaringsförråd. Det var inte heller säkert för mig att vara kvar i Rio efter mordet. Men nu längtar jag dit, snart flyttar jag tillbaka till den stad där både jag och Marielle föddes. Jag saknar havet, och vännerna.

Clara Lee Lundberg
[email protected]

Fakta/ Brasilien
Huvudstad: Brasilia.
Politik: Federal republik. Militärdiktatur 1964-1985. Högerkandidaten Jair Bolsonaro vann valet förra året och tillträdde som president 1 januari 2019. Dilma Rousseff från arbetarpartiet PT avsattes som president år 2016. Luiz Inácio Lula da Silva , från PT som var president 2003–2010, dömdes 2018 till fängelse för korruption och förbjöds att ställa upp i valet 2018.
Yta: 8 515 767 km2 (Sverige: 449 964 km2)
Befolkning: 210 miljoner.

Läs mer från Amnesty Press

ÅRSMÖTE2019: ”Marielle har blivit en symbol för motståndet” (Amnesty Press 14 maj 2019)

”De har mördat Marielle!” (Amnesty Press 26 juni 2018 – också i nummer 2/2018)

Läs också

Brazil: Arrests are first sign of progress in investigation into killing of Marielle Franco (Amnesty International 12 mars 2019)

Reportage | 2019-06-25
Av: Clara Lee Lundberg
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019