Historisk dag i Baskien: Eta överlämnar sina sista vapen

Eta-medlemmar skjuter med lösa skott på ”den baskiska soldatens dag” år 2006.

Eta-medlemmar skjuter med lösa skott på ”den baskiska soldatens dag” år 2006. Foto: Indymedia Barcelona/Wikimedia

Den 8 april hölls en historisk ceremoni i staden Bayonne i södra Frankrike. BBC:s reporter Lyse Doucet var en av tre inbjudna journalister på plats och bevittnade hur Jean-Rene Etchegaray, borgmästare i Bayonne, hälsade välkommen till ”ett ögonblick vi alla har längtat efter” vid ett möte bakom fördragna gardiner i stadshuset. Efter några tal kom den baskiske miljöaktivisten Txetx Etcheverry med en tjock svart pärm, som enligt BBC, såg ut att innehålla både foton och text.

Innehållet överlämnades till de internationella representanterna, den italienske ärkebiskopen Italian Matteo Zuppi och den irländske prästen Harold Good för att sedan skickas över till Ram Manikkalingam som har lett ”International Verification Commission”, IVC, vilken har övervakat vad som har beskrivits som en ”ny modell för avväpning” då den kommer inifrån från det baskiska samhället.

Enligt The Guardian, som också var närvarande i Bayonne, lämnade den baskiska separatiströrelsen Eta över beskrivning av åtta förråd där organisationens sista vapen förvarades. Polis i Frankrike ska sedan ha räknat till 118 vapen, nästan tre ton sprängämnen och över 25 000 omgångar av ammunition, som fanns gömda i regionen Gers nära gränsen till Spanien.

På eftermiddagen den 8 april samlades tusentals människor i centrala Bayonne för att fira ”Avväpningens dag” på ett möte utlyst av grupper som stödjer Eta.

Det var år 2011 som Eta meddelade att den väpnade kampen skulle upphöra. År 1959 hade organisationen Euskadi ta Askatasuna (Baskerlandet och friheten) bildats för att kämpa för ett självständigt Baskien omfattande de baskiska delarna av Spanien och Frankrike men också Navarra i norra Spanien. Sedan det första våldsdådet 1968 beräknas cirka 800 personer ha dödats av Eta. När organisationen bildades styrde segraren från Spanska inbördeskriget 1936-1939, Francisco Franco, med järnhand och baskernas kultur och språk var förbjudna.

Efter Francos död 1975 demokratiserades Spanien gradvis och den baskiska regionen fick självstyre. Eta fortsatte dock den väpnade kampen och hade ett starkt stöd hos en minoritet bland baskerna. Eta:s mord på politiska motståndare och bombattentat med civila offer väckte dock starka protester.

Med ceremonin den 8 april verkar det nu som den sista väpnade konflikten i Västeuropa definitivt är över.

Eta har dock inte formellt upplösts som organisation. Den franske premirärministern Bernard Cazeneuve välkomnade händelserna den 8 april och sade att Eta:s vapen kommer att förstöras och han uttryckte en förhoppning att Eta:s drag skulle innebära ett ”avgörande steg mot ett slut på baskisk separatistisk terrorism”.

Den spanska regeringen under ledning av Mariano Rajoy var dock kallsinnig inför vapengömmorna och sade ”terroristerna inte kan förvänta sig någon mildare behandling”. Spanien har också uteslutit någon form av straffrihet. Kraven från Eta och dess anhängare på att de cirka 400 Eta-medlemmar som är dömda ska flyttas till fängelser i Baskien har också avvisats.

The Guardian påpekar också att det finns risk för att utbrytargrupper ur Eta vill fortsätta den väpnade kampen.

I ett uttalande den 7 april anklagade Eta de franska och spanska regeringarna för att ha fördröjt avväpningen av organisationen genom att vara fast i ett tänkande av ”vinnare och förlorare”.

– Vi tog till vapen för det baskiska folket och nu överlämnar vi dem i folkets händer så att baskerna kan fortsätta sträva efter att uppnå fred och frihet i vårt land, sade Eta.

Ulf B Andersson

10 april 2017

Läs mer från Amnesty Press om Baskien

Har freden äntligen kommit till Baskien? (28 juli 2014)

Manifestation i Bilbao för pressfriheten (21 januari 2002)

Domare sköts ihjäl i Bilbao (7 november 2001)

Tusentals hyllade död ETA-medlem (6 augusti 2001)

Läs också

Spain: End to Eta violence presents opportunity for human rights reforms (Amnesty International 21 oktober 2011)

Spain: Eta's killing campaign and acts of "street violence" (Amnesty International 4 oktober 2000)

Ulf B Andersson
Amnesty Press