Tusentals hyllade död ETA-medlem

Under helgen sårades tre poliser från den baskiska regionalregeringens polisstyrka ertzainas när de angreps av maskerade ungdomar i Portugalete, en förort till den baskiska staden Bilbao.De anfallade ungdomarna använde stenar och hemmagjorda brandbomber mot poliserna. För en av poliserna, som fick 30 procentiga brännskador, är tillståndet kritiskt.

I protest mot överfallet har stadsfullmäktige i Portugalete utlyst en protestmanifestation, rapporterar den spanska tidningen El País. I ett gemensamt uttalande från de baskiska partierna PNV och EA, det spanska högerpartiet PP, socialistpartiet och vänsterunionen IU-EB, fördömdes våldet och den baskiska separatiströrelsen ETA:s fascism. Representanter för EH, det baskiska parti som fungerar som ETA:s politiska gren, deltog inte i sammanträdet.

Vid andra attacker i Bilbao under helgen utsattes fem banker för brandattentatet.

I lördags marscherade tusentals ETA-anhängare genom gatorna i San Sebastian. Den officiella parollen för demonstrationen var ”En demokratisk lösning för Baskien” och ett första försök att hålla manifestationen förra helgen hade förbjudits av myndigheterna, som hänvisade till en ny lag som förbjuder minnesmöten för så kallade ETA-martyrer.

Lördagens demonstration fick dock hållas trots att Olaia Castresana hyllades. Hon dödades av sin egen bomb i Alicante på Spaniens ostkust den 24 juli. Folkmassan ropade ”Olaia, soldat, vi kommer att minnas dig” och ”Leve ETA” och Arnaldo Otegui, politiker från EH, hyllade de ”baskiska soldaterna”.

Efter valet i maj halverades stödet för ETA:s politiska gren, men ETA har fortsatt med mord och attentat över hela Spanien. De baskiska nationalistpartierna PNV och EA, vilka inte stödjer ETA:s våld, fick däremot ett öka väljarstöd.

Förra måndagen träffades den spanske premiärministern José Maria Aznar och den baskiske presidenten Juan José Ibarretxe. Det var det första mötet på över ett år, men resultatet var magert, konstaterar BBC.
Ibarretxe vill ha ett löfte om möjlighet till folkomröstning om självständighet för Baskien, medan Aznar har förklarat att ingen del av Spanien kommer att tillåtas att bryta sig loss.


El País (Madrid)