FN uppmanas stärka skyddet för journalister

En koalition av 35 pressfrihetsgrupper uppmanar FN:s generalförsamling att utse en särskild representant för generalsekreteraren i arbetet för att skydda journalister världen över.

FN:s talesperson Stephane Dujarric säger att de känner till förslaget:

– Vi får se var diskussionerna i generalförsamlingen leder, säger han.

En asiatisk diplomat som vill vara anonym säger till IPS att han skulle bli positivt överraskad om förslaget godkänns av generalförsamlingen. Han påpekar att till och med utnämningar av människorättsrådets särskilda rapportörer betraktas som ”politiskt påträngande” av vissa medlemsstater som nekar dessa inresa i länderna när de vill granska människorättssituationen.

FN:s särskilda rapportör för Iran har inte fått tillstånd att besöka landet sedan posten tillsattes för fem år sedan. FN:s särskilda rapportör om tortyr och annan misshandel har nekats inträde i USA medan FN:s särskilda rapportör för våld mot kvinnor inte tillåtits besöka fängelser i den amerikanska delstaten Michigan.

Sedan år 2012 har FN antagit flera resolutioner som fördömer att journalister mördas eller fängslas, men konkreta åtgärder har släpat efter.

Tillsättande av en särskild representant skulle sätta ökat fokus på de risker som journalister möter och denne skulle ”i nära samarbete med generalsekreteraren ge politisk tyngd och legitimitet åt frågorna och ge möjlighet att vidta konkreta åtgärder för att skydda journalister och kunna ställa FN-organ till svars när det gäller att integrera handlingsplaner i sitt arbete,” skriver pressfrihetsgrupperna i ett brev till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och medlemsländerna.

I gruppen ingår Committee to Protect Journalists, Reportrar utan gränser, Freedom House, Index on Censorship, Internationella Journalistfederationen, Media Watch och World Federation of Newspapers and News Publishers.

Enligt Committee to Protect Journalists har 1 189 journalister dödats sedan 1992. De farligaste länderna för journalister är Irak, Syrien, Filippinerna, Algeriet och Somalia. I nio av tio fall när journalister mördas går gärningsmännen fria enligt Committee to Protect Journalists.

I april dödades den mexikanska journalisten Moisés Dagdug Lutzow i sitt hem. Även kriminalreportern Elvis Ordaniza i Filippinerna och den indiske journalisten Karun Misra sköts ihjäl samma månad.

En ny resolution om säkerhet för journalister antogs i november 2013. Resolutionen manar FN:s medlemsländer att se till att säkra och trygga arbetsvillkor gäller för journalister så att de oberoende kan utföra sitt arbete. Men fortfarande dödas journalister i de länder som antagit resolutionen.

– FN har gjort många uttalanden om att skydda journalister men få åtgärder har vidtagits, säger Bob Dietz på Committee to Protect Journalists Asienavdelning.

Han säger att FN-organet Unesco har ansvar för press- och yttrandefrihetsfrågor men att han inte sett mycket resultat av det arbetet.

Ian Williams har under lång tid arbetat som FN-korrespondent för den Londonbaserade veckotidningen Tribune. Han påpekar att medan Unescos pressfrihetspris i år gick till journalisten Khadija Ismajlova – som avslöjat korruption inom den azerbajdzjanska presidentfamiljen och som dömts till sju och ett halvt års fängelse – är samtidigt Mehriban Alijeva, fru till Azerbajdzjans president, goodwill-ambassadör åt Unesco.

9 maj 2016

Läs mer om Khadija Ismayilova
Azerbaijan: Government jails award winning journalist as crackdown intensifies (Amnesty International 1 september 2015)

Thalif Deen
IPS/New York