Sri Lanka: De letar fortfarande efter sina anhöriga

Jadusan Utharai, 14, med ett foto på sina föräldrar. Hans pappa har varit försvunnen sedan mars 2009.

Jadusan Utharai, 14, med ett foto på sina föräldrar. Hans pappa har varit försvunnen sedan mars 2009. Foto: Amantha Perera/IPS

Tusentals människor är fortfarande försvunna sex år efter att vapnen tystnat i Sri Lanka.
En presidentkommission för saknade personer har genomfört intervjuer sedan 2013 och har tagit emot över 20 000 anmälningar om saknade personer.

Internationella rödakorskommittén har över 16 000 personer i ett register över saknade personer. Enligt FN dödades 40 000 människor i Sri Lanka under de sista veckornas offensiv 2009. Människorättsgruppen Universitetslärare för mänskliga rättigheter i Jaffna uppger dock att deras granskningar visar att hela 90 000 människor miste livet under krigets sista fas.

– Det spelar ingen roll hur höga eller låga dessa siffror är, för varje familj är det viktigt att få veta vad som hänt deras nära och kära, säger Vallipuram Amalanayagni, vars man försvann vid ett risfält i februari 2009.

Vallipuram Amalanayagni fungerar också som ledare för de familjer i området som har anhöriga som är försvunna. Hon säger att de senaste sex åren har varit de svåraste i hennes liv.

Thavarasa Utharai, 36 år och mamma till två barn, visar gamla fotografier, böcker, räkningar och juridiska dokument som tillhört hennes man. Han försvann i mars 2009 efter att ha arbetat utomhus med boskap.

– De tog honom. Jag vet att de gjorde det. Jag känner personen som förde bort honom, säger Thavarasa Utharai, som tillhör den tamilska minoritetsbefolkningen.

Hon förklarar att det var en person med kopplingar till militären som förde bort hennes man. Under de sista blodiga månaderna av inbördeskriget 2009 besegrade den lankesiska militären LTTE, de tamilska befrielsetigrarna som år 1983 inledde ett väpnat uppror för en tamilsk stat.

Thavarasa Utharai kommer från den avlägsna byn Pavakodichennai i närheten av Batticaloa, 35 mil från huvudstaden Colombo. Men det långa avståndet och bristen på kommunikationer har inte hindrat henne att söka sanningen om mannens försvinnande. Hon har vänt sig till polisen, presidentkommissionen och Internationella rödakorskommittén. En polis föreslog att hon skulle anmäla att mannen avlidit för att vara berättigad till en ersättning på motsvarande 5 900 kronor.

– Varför skulle jag göra det? Jag kommer att söka sanningen. Det är jag skyldig honom, säger hon.

Den tidigare presidenten Mahinda Rajapaksa avfärdade de internationella kraven på en krigsbrottsutredning av slutoffensiven mot den tamilska gerillan. Landets nya president Maithripala Sirisena har dock förbundit sig att öka ansträngningarna för att söka information om de försvunna och ge offren ersättning.

Ett kontor som ska arbeta med frågorna ska inrättas. Förra veckan släpptes en rapport från presidentkommissionen om kidnappningar och försvinnanden. Rapporten visar att grupper kopplade till militären fört bort personer.

– Vi menar allvar med det vi föresatt oss att göra. För att läka nationens sår måste vi veta sanningen, hur svår och obehaglig den än kan vara, säger Rajitha Senarathana, talesperson för regeringen, till IPS.

– Regeringen har visat vilja att agera och har internationellt stöd just nu, men behöver tid att övertyga alla om detta, säger Jehan Perera, politisk analytiker i Colombo.

2 november 2015

Läs mer om Sri Lanka från Amnesty Press

Sri Lankas ”tysta revolution” lever vidare efter valet (20 augusti 2015)

Amantha Perera
IPS/Pavakodichennai