Västbanken: Israeliskt bussförbud hävt samtidigt med EU-besök

Vägspärr i Azzum Atme, mellan Västbanken och Israel. Hundratals palestinier passerar varje dag för att ta bussar till Israel.

Vägspärr i Azzum Atme, mellan Västbanken och Israel. Hundratals palestinier passerar varje dag för att ta bussar till Israel. Foto: Mel Frykberg/IPS

Ett bussförbud för palestinier på Västbanken upphävdes nyligen kort efter att det trätt i kraft. I samma veva besökte EU:s utrikeschef Jerusalem och Ramallah i ett försöka att driva fredsprocessen framåt.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beordrade att den israeliska militärens bussförbud för palestinier skulle upphävas. Tillkännagivandet kom bara några timmar efter att förbudet införts, efter att ha godkänts av försvarsminister Moshe Yaalon. Förbudet innebar att palestinier på Västbanken som pendlar till Israel för att arbeta inte fick åka på samma bussar som judiska bosättare.

Förbudet fick omedelbart kritik både internationellt och nationellt. Tusentals palestinier, som har tillstånd, reser varje dag från Västbanken till Israel för att arbeta.

Israeliska bosättare på Västbanken har i över ett år krävt att palestinierna ska portas från bussarna med hänvisning till att de utgör ett säkerhetshot. Försvarsminister Moshe Yaalon nekade till att förbudet hade något med segregation eller rasism att göra utan hävdade att beslutet fattats utifrån säkerhetsbehov. Han säger att han har för avsikt att låta den israeliska militären presentera ett nytt förslag som gäller de 13 vägspärrarna mellan Västbanken och Israel.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini besökte samtidigt Jerusalem och Ramallah den 20-21 maj och förklarade att EU vill spela en större roll i fredsprocessen. Samtidigt vill allt fler EU-länder öka pressen på Israel när det gäller konfiskering av mark och israeliska bosättningar på palestinsk mark. Israels biträdande utrikesminister, Tzipi Hotovely, har samtidigt med hänvisning till en medeltida bibelforskare uppmanat alla israeliska diplomater att stå fast vid att östra Jerusalem och de palestinska territorierna tillhör Israel.

– EU kan inte tvinga den israeliska regeringen till eftergifter i förhållande till palestinierna i fredsprocessen. Om EU bara sätter press på Israel och inte på palestinierna är förhandlingarna dömda att misslyckas eftersom det gör det möjligt för palestinierna att undvika direkta förhandlingar med oss vid förhandlingsbordet, säger en talesperson för det israeliska utrikesdepartementet som inte vill uppge sitt namn.

Samir Awad, professor i statsvetenskap vid Birzeit-universitetet i närheten av Ramallah, menar dock att det finns möjligheter för EU att sätta press på Israel.

– EU är Israels största handelspartner och hot om ekonomiska sanktioner är ett språk som den israeliska regeringen förstår bättre än tomma hot från USA, som aldrig följt upp kritik med någon åtgärd. Pressen på Israel ökar också till följd av att en rad EU-länder officiellt erkänt staten Palestina och är kritiska till Israels fortsatta ockupation och konfiskering av mark på Västbanken, säger han till IPS.

Benedetta Berti på Israels institut för nationella säkerhetsstudier i Tel Aviv är dock inte övertygad om att EU kan lyckas tvinga Israel till förhandlingsbordet.

– Hittills har mycket sagts men vi har inte sett några konkreta åtgärder. Av 28 utrikesministrar inom EU har 16 ställt sig bakom märkning av varor som kommer från israeliska bosättningar och som exporteras till Europa, men för att det ska gå igenom krävs att 20 ställer sig bakom beslutet, säger hon.

Mel Frykberg
IPS/Ramallah