Pressen ökar på FN:s fredsbevarande styrka i Sydsudan
Dödssiffran stiger i Sydsudan och uppmärksamheten riktas mot FN:s fredsbevarande uppdrag i landet.
Den 9 januari meddelade Hervé Ladsous, FN:s undergeneralsekreterare för fredsbevarande operationer, att minst 1 000 människor dödats i den politiska och etniska konflikten och upprepade att situationen är kritisk när det gäller kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Under fredagen meddelade International Crisis Group att dödssiffran uppgått till 10 000.
Sedan fredsbevarande FN-soldater från Indien dödades i en attack i delstaten Jonglei den 19 december av rebeller från folkgruppen nuer har FN undvikit att ingripa militärt både i förhållande till den löst sammansatta koalitionen av rebellstyrkor under ledning av den tidigare vicepresidenten Riek Machar eller president Salva Kiirs regeringsstyrkor.
FN-soldaterna är betydligt färre än de stridande parterna och har i uppdrag att skydda områden där organisationer och FN:s samordningsorgan för nödhjälp, Ocha, arbetar för att hjälpa uppemot 60 000 människor som är på flykt undan striderna och som befinner sig på FN-baser.
– Vi kan inte skydda dessa människor och samtidigt patrullera i ett område så stort som Frankrike, säger Kieran Dwyer, FN:s talesperson för de fredsbevarande insatserna.
Samtidigt som striderna rasade och regeringsstyrkor intog den rebellhållna oljehuvudstaden Bentiu under fredagen fanns FN-soldater från Mongoliet på plats i staden i närheten av ett område där 9 000 personer hade tagit skydd.
– Det är inte vår uppgift att förhindra strider mellan regeringsfientliga styrkor och regeringsstyrkorna, säger Dwyer till IPS.
Dwyer förklarar att FN-styrkan använder sig av lokala kanaler för att informera de stridande om var civila befinner sig och framhåller de stridande parternas ansvar gentemot civilbefolkningen. Han medger dock att FN-soldaterna är rädda för att utsättas för attacker eller vedergällningar om det skulle uppfattas som att de ställer sig på någons sida i konflikten.
Hilde Johnson, FN:s generalsekreterares särskilda representant för Sydsudan, sade den 26 december att det snabba händelseförloppet i Sydsudan inte hade kunnat förutsägas av någon observatör.
Striderna mellan rivaliserande arméfraktioner som tillhör folkgrupperna nuer och dinka utbröt den 15 december i huvudstaden Juba. President Salva Kiir som tillhör folkgruppen dinka beordrade omedelbart att elvahögt uppsatta personer inom oppositionen skulle gripas och anklagade Machar, som tillhör folkgruppen nuer, för att ha planerat en statskupp, något som den tidigare vicepresidenten förnekat. Internationella bedömare ifrågasatte Salva Kiirs beskrivning men Machar flydde från Juba och tog ledningen över rebellerna.
Striderna har drivit 400 000 människor på flykt och många människor befinner sig i områden där de inte nås av hjälporganisationer. Det är oklart vad FN planerar att göra för att nå de människor som inte lyckats ta sig till områden där de kan söka skydd.
Striderna har bakgrund i politiska spänningar som funnits sedan självständigheten 2011 och som ökade sedan Machar avsattes av Kiir i juli 2013. Motståndet mot Kiirs allt mer auktoritära tendenser går tvärs över etniska gränser.
Mutor och korruption inom regeringen och oljesektorn har ökat motsättningarna. Civilsamhället är starkt kritiskt till kulturen av straffrihet som råder bland politikerna.
FN:s människorättschef Navi Pillay meddelade i december att massgravar hittats i Juba och Bentiu.
FN-styrkans agerande har beskrivits som trevande.
– De har inte så mycket folk på marken. De patrullerar inte så mycket som de normalt skulle göra. De står uppenbarligen också inför stora logistiska utmaningar när det gäller att förflytta sig på ett säkert sätt och vet inte tillräckligt om vad som sker, säger EJ Hogendoorn, som arbetar på International Crisis Group.
International Crisis Group har uppmanat FN att göra mer för att garantera säkerheten för civila i Sydsudan.
Samuel Oakford
IPS/New York
Läs mer
Sydsudan: Slumpartad statskupp som hotar det nya landets framtid (Amnesty Press 3 januari)
South Sudan: UN peacekeeping force must protect civilians in peril (Amnesty International 24 december)
Samuel Oakford IPS/New York |