New York, Quetta och Jakarta - reaktioner på kriget

På måndagskvällen svensk tid inledde USA och Storbritannien nya militära angrepp mot mål i Afghanistan.

Här redogör Amnesty Press för en del av reaktionerna sedan i söndags på kriget.

AFGHANISTAN:

– Vi har förstärkt våra frontlinjer och talibanerna kommer inte att klara av motståndet mer än två dagar.

Det sade Norra alliansens utrikesminister Abdullah Abdullah sedan USA och Storbritannien hade inlett sina bombanfall. Enligt BBC förekom eldgivning från tungt artilleri vid den del av fronten som går några mil norr om huvudstaden Kabul. Doktor Abdullah framhöll att Norra alliansen från och med nu samordnar sina aktioner med USA.

Tidigare har alliansen fått stöd från Indien, Iran och Ryssland och nu ser man en möjlighet att återta Kabul som intogs av talibanerna i september 1996 och man hoppas att soldater från talibanernas armé ska byta sida.
Den iranska nyhetsbyrån IRNA uppgav på måndagen att strider hade brutit ut mellan talibanmilis och befolkningen i staden Zaranj, nära gränsen till Iran. På den iranska sidan av gränsen, i Zahedan, finns en av Norra alliansens ledare och Haji Karim Barahouei uppges ha begett sig till sin bas.

Men frågan är om alla delar av de styrkor som bekämpar talibanerna är beredda att alliera sig med USA. Touriali Ghiassi, chef för Mujahedin-kontoret i den iranska staden Mashad, förklarade att man ”inte kämpar för USA och dess mål”.

Enligt IRNA fördömde den tidigare afghanske premiärministern Gulbuddin Hekmatyar USA:s attacker och anklagade USA för att vilja installera en marionettregim i Kabul under förevändning av att bekämpa terrorismen. Hekmatyar leder Hezb-e-Islami och är en av de afghanska mujahedin-ledare som har anklagats för omfattande övergrepp, inte minst under tiden 1992-96, då den prosovjetiska Najibullah-regimen hade störtats.

På söndagen, innan flyganfallen inleddes, samlades 10 000 personer på en fotbollsarena i den pakistanska staden Quetta där man hyllade Afghanistans tidigare kung, Zahir Shah, som sedan 1973 lever i exil i Italien. Huvudtalare vid mötet vad Mahmoud Khan Achhezai, som leder det vänsterinriktade anti-klerikala partiet PNPP, som är populärt bland pashtuner i Pakistan.

– Alla förnuftiga människor fördömer attackerna i Washington och New York, sade Achhezai enligt BBC. Men mer våld, speciellt mot Afghanistan, kommer göra saker värre.

Till stort jubel angrep han både Pakistans militärer och USA för att ha bidragit till att föra talibanerna till makten.

EUROPA:

Hundratals personer deltog på söndagen i protestdemonstrationer mot bombattackerna i Afghanistan. Enligt BBC förekom manifestationer i bland annat Rom, Madrid, London, Amsterdam, Turin, Milano.

INDIEN:

I Kashmir utbröt på måndagen våldsamma protester. Enligt The Indian Express samlades stora folkmassor för att protestera mot bombningarna och uttrycka sin sympati med ”Afghanistans folk”. Många affärer hölls stängda och i Nowhatta kastade ungdomar sten på polis och polisen svarade med tårgas. Åtskilliga bussar, bilar och motorcyklar fick skador.
De stora muslimska organisationer som motsätter sig Indiens styre utlyste en presskonferens.

Den indiska regeringen, som leds av högerpartiet BJP, gav ett starkt stöd till USA:s åtgärder och premiärminister Atal Bihari Vajpayee sade att han fått försäkringar från USA om att Jaish-e-Mohammad, (Mohammeds armé), en militant muslimsk grupp i Kashmir , snart kommer sättas upp på USA:s lista över terrorgrupper.
Jaish-e-Mohammad anklagas för att ha kontakter med Usama bin Ladins nätverk al-Qaida.

Enligt den indiska nyhetsbyrån UNI försattes Indiens väpnade styrkor i högsta beredskap på söndagen sedan Bush i förväg hade informerat A B Vajpayee om de förstående anfallen. Den indiska militären uppges vara oroad för infiltration av talibanstyrkor till Jammu-Kashmir.

I fredags evakuerades ett 100-tal familjer sedan indiska och pakistanska styrkor längs den omstridda gränsen i Kashmir sedan artilleridueller hade brutit ut. Enligt nyhetsbyrån AFP skadades inga civila.

Vänsterpartierna i Indien har enligt nyhetsbyrån PTI utlyst 12 oktober till nationell protestdag mot USA:s krig mot Afghanistan och den indiska regeringens stöd till USA. Enligt ett uttalande från fyra vänsterpartier, däribland kommunistpartierna CPI och CPI-M, krävs ett stopp för kriget och ”att kampen mot terrorismen förs i enlighet med internationell rätt”.

INDONESIEN:

De brittiska, franska, amerikanska och kanadensiska ambassaderna i Indonesiens huvudstad Jakarta hölls stängda på måndagen, rapporterar The Guardian. Oron var stor för demonstrationer mot bombningarna av Afghanistan.

Enligt BBC fanns närmare 40 pansarvagnar och dussintals soldater posterade i närheten av USA:s ambassad och taggtråd placerades ut för att stoppa demonstrationer.

Indonesien är världens största muslimska land, och en liten grupp, islamiska försvarsfronten, FPI, har uppmanat regeringen att bryta de diplomatiska förbindelserna med Washington inom 72 timmar. Om inte detta uppfylls har man hotat att attackera amerikanska mål och medborgare över hela Indonesien.

Medborgare från USA, Storbritannien, Australien och Frankrike har uppmanats av sina ambassader att hålla en mycket låg profil den närmaste tiden.

Indonesiens president Megawati Sukarnoputri har uttalat sitt stöd för kampen mot terrorism men på måndagen uttryckte regeringen stark oro över anfallen mot Afghanistan.

PAKISTAN:

Pakistans president Pervez Musharraf var påfallande nervös när han framträdde på en presskonferens och framhöll att Pakistan hade försökt göra sitt yttersta för att påverka talibanernas regering i Afghanistan.

Han bekräftade samtidigt att pakistanskt luftrum hade använts vid USA:s och Storbritanniens attacker mot Afghanistan. Enligt BBC framhöll Musharraf att ”en överväldigande majoritet” av Pakistans invånare stödjer regeringens beslut att sluta upp bakom USA. Musharraf uppmanade till bildande av en bred och multietnisk regering i Afghanistan men varnade Norra alliansen: ”Dra inte fördel av USA:s anfall”.

I staden Quetta, nära gränsen till Afghanistan, förekom våldsamma demonstrationer på måndagen i protest mot flygbombningarna. En person dödades av en förlupen kula och enligt BBC sköt både polis och demonstranter i luften. FN:s barnorgan UNICEF och flyktingorganisationen UNHCR attackerades och en byggnad sattes i brand.

Även en biograf, som visade amerikansk film, ska ha brunnt ned och demonstranter tågade mot ett hotell där västliga journalister bor. De stoppades dock av kravallpolis som sköt tårgas. Enligt nyhetsbyrån Reuters påmindre Quetta vid skymningen på måndagen om ett övergivet slagfält där tusentals poliser patrullerade.

Även i Islamabad, Rawalpindi, Lahore, Karachi och Peshawar förekom demonstrationer under rop som ”Död åt Amerika” och ”Leve talibanerna”.

På söndagen frigavs Maulana Fazlur Rehman, ledare för det radikala Jamiat Ulema Islam, det parti som leder protesterna. Han hade hållits i husarrest.

USA:

Några timmar efter att bombanfallen i Afghanistan hade inletts tågade cirka 10 000 personer i New York under rop som ”peace, salaam, shalom”. Bland talarna fanns gamla Vietnamveteraner, två Nobelpristagare (Adolfo Perez Esquivel och Mairead Maguire, vilka fick fredpriset 1980 respektive 1976) och anhöriga till personer som hade dött när World Trade Center störtade samman. Enligt New York Times inleddes protesten med en mångreligiös ceremoni med deltagande av muslimer, kristna, judar och hinduer.


Amnesty Press