Hekmatyar kommer alliera sig med talibanerna

Gulbuddin Hekmatyar har i en intervju för den arabiskspråkiga tidningen al-Hayat förklarat att han ”mycket snart” kommer att låta sina styrkor strida på talibanernas sida. Det uppgav den pakistanska tidningen The News på lördagen.

– Jag väntar på det rätta tillfället, sade Hekmatyar i intervjun.
Gulbuddin Hekmatyar, som är pashtun och sunnimuslim, var en av ledarna för mujaheddin under kriget mot den sovjetiska ockupationsmakten. Sedan den sovjetstödda Najibullah-regimen 1992 hade störtats anses Hekmatyar ha burit en stor del av ansvaret för de strider som rasade i huvudstaden Kabul och som till stor del ödelade Kabul.

Intervjun gjordes i Iran, där Gulbuddin Hekmatyar numera lever i exil. I oktober hävdade Hekmatyar att han förde samtal med talibanerna och Norra alliansen om att skapa en gemensam front mot de USA-ledda anfallen. Abdullah Abdullah, utrikesminister i Norra alliansens regering, avvisade då Hekmatyars påstående som ”rena fantasierna”.

– Inte ens talibanerna vill ha med Hekmatyar att göra, hävdade Abdullah.

På lördagen hävdade Norra alliansen enligt The News att provinsen Samangan hade intagits sedan talibanerna hade dragit sig tillbaka utan strid. Talibanerna har nu medgivit att Mazar-i-Sharif har erövrats av Norra alliansen. Den uzbekiske krigsherren Rashid Dostum har därmed kunnat återvända till den stad som han tvingades lämna 1998.

Enligt BBC var läget i Mazar-i-Sharif på lördagen lugnt och en del butiker hade öppet. En del kKvinnor i staden rapporteras ha tagit av sig slöjor och utanför frisersalonger samlades män för att raka av sig de skägg som varit obligatoriskt under talibanernas styre.

USA:s utrikesminister Colin Powell har uttryckt sitt motstånd mot att Norra alliansen intar huvudstaden Kabul. Om och när talibanerna drivs ut ur Kabul bör huvudstaden bli ”en öppen stad” tills en interimsregering kan ta över, sade Powell enligt nyhetsbyrån AFP.


Pakistanska tidningar