Paramilitär grupp slår till i Colombia - över 100 civila bortförda
Fem dagar efter sitt maktillträde utlyste Colombias nye president Alvaro Uribe undantagslagar. Kriget i Colombia fortsätter att trappas upp och på måndagen rapporteras en högerinriktad paramilitär grupp ha intagit staden
Yondo, som ligger i Antioquia-provinsen. Staden har kontrollerats av Farc-gerillan, Colombias största vänsterinriktade gerillagrupp. En grupp på 400 paramilitärer ska ha landstigit från båtar under helgen och intagit staden.
Hundratals personer har flytt och enligt BBC slog Eduardo Cifuentes, Colombias mest framträdande företrädare för mänskliga rättigheter, larm om att cirka 120 personer kan ha förts bort av den paramilitära gruppen. Vid en presskonferens pekade Cifuentes på att civila tidigare har massakrerats av de paramilitära grupperna som genom mord på lokala misstänkta gerillasympatisörer försöker få befolkningen att avstå från att ge stöd till Farc-gerillan.
Det finns också en oro för att civila kan hamna i korseld. I början av maj dödades 109 civila när Farc besköt en kyrka i staden Bojaya i Antioquia. Hundratals människor hade flytt till kyrkan för att undgå strider mellan paramilitära grupper och Farc. Farc förklarade senare att massakern i kyrkan var ett misstag.
President Uribe har lovat att krossa landets väpnade grupper och har bland annat lanserat en ny krigsskatt som ska täcka de ökade kostnaderna för kriget. Det är ännu oklart hur undantagslagarna kommer att påverka de medborgerliga rättigheterna, men det har spekulerats om restriktioner i resandet, utegångsförbud i vissa områden och utökade möjligheter för polis att gripa personer och genomföra husundersökningar.
BBC |