Nederländerna: Direktsända TV-förhör om Srebrenica

Trots att över sju år har gått sedan massakern i Srebrenica i juli 1995 fortsätter händelserna att vara ett politiskt öppet sår i Nederländerna. På måndagen inledde en parlamentskommission i Nederländerna den senaste
undersökningen om de händelser som resulterade i att mellan 7 000 och 8 000 muslimska män dödades i den värsta massakern i Europa efter andra världskrigets slut.
I offentliga förhör som ska direktsändas i teve kommer 37 vittnen höras av kommissionen, rapporterar nyhetsbyrån AP. Bland dessa ska finnas nederländska FN-soldater, politiker, militära befälhavare och ett antal utländska vittnen, vars identitet ännu inte avslöjats.

Enligt BBC kan de offentliga förhören leda fram till att överlevande från Srebrenica kräver ekonomisk kompensation från den nederländska staten. Den stora frågan under utfrågningarna väntas handla om huruvida armén försökt dölja vad som verkligen hände i juli 1995.
Nederländska FN-soldater hade placerats i den FN-skyddade zonen, men deras beväpning var lätt och bataljonens moral låg. När den bosnienserbiska armén, ledd av Ratko Mladic, i juli inledde ett anfall mot den muslimska enklaven intogs den snabbt. Tiotusentals panikslagna muslimer vädjade om beskydd från FN, men de nederländska soldaterna tillät Mladics styrkor att separera kvinnor och barn från män. Enligt uppskattningar mördades sedan mellan 7 000 och 8 000
män under de kommande dagarna. Både Ratko Mladic, bosnienserbernas dåvarande president Radovan Karadzic och Slobodan Milosevic är åtalade för massakern i Srebrenica.

I Nederländerna har Srebrenica diskuterats sedan sommaren 1995 och i medierna har det många gånger påståtts att landets militärer försökte dölja vad som hände och det har debatterats varför de nederländska FN-soldaterna inte lyckades skydda befolkningen. De politiker som ledde landet 1995 har också fått hård kritik och i april i år presenterade det nederländska institutet för krigsdokumentation resultatet av över sex års arbete.
En gråtande premiärminister, Wim Kok, accepterade kritiken i rapporten och hela den nederländska regeringen avgick. Wim Kok sade då att Srebrenica var "en svart sida" i den nederländska historien. Men rapporten i april fick kritik för att den var för förstående mot det nederländska agerandet och den dåvarande oppositionen, som senare vann valet i maj, krävde att en parlamentskommission skulle fortsätta
undersökningarna. De förhör som inleds denna vecka väntas resultera i en ny rapport i januari 2003.


AP