Uganda: FN fördömer LRA-gerillan

FN:s säkerhetsråd har fördömt LRA-gerillan i norra Uganda. LRA, Herrens motståndsarmé, anklagas av FN för ”förfärande övergrepp”. Säkerhetsrådet kräver att LRA ”omedelbart upphör med våldshandlingar mot civila”. Detta var första gången säkerhetsrådet uttalar sig om konflikten i norra Uganda.

Jan Egeland, FN:s undersekreterare för humanitära frågor, anklagade enligt nyhetsbyrån AP det internationella samfundet, den ugandiska regeringen och folk i regionen för att göra alldeles för lite för de cirka 1,5 miljoner människor som är fångade i vad han beskrev som ”en av de värsta humanitära nödsituationerna i idag i världen”.
Han påpekade att FN bara fått in tio procent av de 127 miljoner USA-dollar man begärt för att bistå människor i Uganda.
Egeland anklagade också LRA för att ha förvandlat tusentals barn till ”dödsmaskiner”.

Enligt Egeland har 10 000 barn kidnappats av LRA de senaste 18 månaderna för att bli barnsoldater i ett krig som enligt Egeland utkämpas av barn mot barn. Han hänvisade till uppskattningar som visar att 80 procent av gerillasoldaterna är barn. Antalet flyktingar i stridsområdet har ökat från 500 000 år 2002 tilll 1,5 miljoner människor idag och FN-organet WFP förmedlar mathjälp till dessa flyktingar. Jan Egeland talade också om de cirka 40 000 barn och mödrar till små barn som varje natt lämnar sina byar för att vandra in till städer för att undgå att kidnappas.

Enligt den ugandiska tidningen The Monitor förklarade Ugandas president Yoweri Museveni i ett pressutalande på torsdagen att han är beredd till fredssamtal med LRA. Museveni sade att han är beredd att samtala med ”terroristledarna, antingen direkt eller genom medlare”. Presidenten medgav också att förhållandena i flyktinglägren i norra Uganda inte är de bästa.

På torsdagen publicerades en intervju med LRA:s ledare Joseph Kony.
Intervjun sägs ha gjorts den 6 mars i Juba i södra Sudan och publicerades i ”The Referendum”, en tidskrift som ges ut av sudanesiska flyktingar i Kenya.
Intervjun är den första Kony har gett och han förklarade att fredssamtal med Museveni är uteslutet då presidenten är en mördare. LRA-ledaren uppgav att han gett order till ”gudarna” inom LRA att döda Museveni.

LRA-ledaren sade att gerillan fortsätter kämpa för genomförandet av ett styre under Guds tio budord och ”befrielse av människor som lever i det ockuperade norra Uganda”.
Kony medgav att han fått stöd från regeringen i Sudan, men sade att han nu överväger att omgruppera LRA till baser i Etiopien där han uppgav att ledare bland Oromo-folket har inbjudit honom.
LRA:s ledare förklarade också att han kommer kommunicera med Museveni genom ”den heliga anden – inte genom telefon”.

Läs reportage i Amnesty Press om nattens barn i norra Uganda!


AP