Afrika söder om Sahara: Fattigdomen breder ut sig
Afrika söder om Sahara är den enda region i världen där antalet människor som lever i yttersta missär har ökat de senaste 20 åren, enligt en nyutgiven rapport från FN:s organisation för industriell utveckling, UNIDO, som BBC tagit del av.
I rapporten anges att antalet människor i regionen som lever i absolut fattigdom steg från 42 procent till 47 procent mellan åren 1981 och 2001, medan antalet i resten av världen sjönk från 40 procent till 21 procent under samma tidsperiod.
UNIDO anser att regionen behöver mer utländskt bistånd för att kunna hantera situationen, men att den bästa strategin för att eliminera fattigdomen i Afrika söder om Sahara är att utveckla ländernas handel och industri.
Endast ett fåtal av de över 30-talet länder i regionen beräknas nå milleniemålen som utvecklats av FN, anser UNIDO. De fattigaste länderna är inne på helt fel spår och kommer inte ha möjlighet att nå målen om inte det internationella samfundet och länderna själva engagerar sig utöver nuvarande ansträngningar, anser UNIDO.
Rapporten rekommenderar bland annat en utveckling av den privata sektorn, ekonomisk mångfald och en dramatisk förbättring av produktiviteten inom jordbruket.
- De nödvändiga tillväxtsiffrorna är inte omöjliga att uppnå. De har nåtts upp till i andra länder så som Kina, Indien, Sydkorea och Thailand, vilka förr hade liknande inkomstnivåer som länderna i Afrika söder om Sahara har idag, sade rapporten.
Rapporten är en del i en serie rapporter från UNIDO som syftar till bidra med rådgivning för personer och organisationer i deras utarbetning av riktlinjer för utvecklingsarbete. Rapporterna fokuserar i allmänhet på dagens problem i utvecklingsländerna och i synnerhet på problemen i de minst utvecklade länderna, enligt organisationens hemsida.
Marina Henrikson
Amnesty Press, praktikant
BBC |