Haiti: Rebelledare lovar återskapa ordningen

Ledare för den rebellarmé som avsatte Haitis förre president Jean Bertrand Aristide, har lovat att återskapa ordningen i huvudstaden Port-au-Prince.
I går uppgav Remissainthe Ravix, befälhavare för rebellerna, att forna soldater från alla delar av landet håller på och samlas i huvudstaden.

Ravix sa till nyhetsbyrån AP att hans män är trötta på att vänta på att FN eller Haitiska styrkor ska stoppa oroligheterna.
- Vi ser Lavalas gangstrar (beväpnade grupper lojala till Aristide) skjuta föräldrar när de följer sina barn till skolan, affärer kan inte öppna, själva livet hindras från att fortsätta. Detta kan vi inte tillåta.

Supportrar till Aristide, som kräver frisläppandet av fängslade politiska anhängare, har hotat att trappa upp sina protester.
Under de två senaste veckorna har mer än 40 människor dött i oroligheterna som startade i samband med ett upplopp av Aristideanhängare den 30 september.
Under protesterna sköt polisen två människor till döds. Nästa dag hittades kropparna av tre halshuggna polismän. I förra veckan hittades ytterligare fem halshuggna kroppar i huvudstaden.
Enligt korrespondenter så har den USA-stödda övergångsregeringen inte kapacitet att upprätthålla ordningen.

Våldet har också ökat i den orkandrabbade staden Gonaives. Biståndsarbetare i området uppger att de är måltavlor för attacker.
Två FN-soldater, som ingick i en brasiliansk FN-styrka, sköts och sårades av anhängare till Aristide förra helgen.
Den 3000 man starka fredsbevarande FN-styrkan på plats i landet är bara hälften så stor som den säkerhetsrådet sanktionerat. Styrkan sändes till Haiti i juli för att hjälpa till att upprätthålla lag och ordning, sedan rebeller, ledda av forna soldater, avsatt Aristide i februari.
Aristide hävdar att han fortfarande är Haitis legitima ledare och anklagar USA för att ha medverkat till att avsätta honom.

Helena Norman

14 oktober 2004

Helena Norman
Amnesty Press