Kina: Dödsstraff omvandlat för tibetansk munk

Den tibetanska munken Tenzin Deleg Rinpoche dömdes 2002 till dödsstraff då kinesisk domstol fann honom skyldig till att ha utfört en bombattack i Kina. Nu har straffet ändrats från dödsstraff till livstid fängelse, en framgång i kampen mot dödsstraff.

Den framträdande tibetanska munken Tenzin Deleg Rinpoche dömdes 2002 till dödsstraff efter att ha blivit anklagad för att vara terrorist och för att ha genomfört en bombattack i sydvästra Kina, nära Tibet.

Rinpoches ansträngningar att bevara den tibetanska identiteten sägs vara anledningen till varför han blev myndigheternas måltavla, enligt människorättsaktivister. För Kina blev hans kamp ett hinder för landets önskan att kontrollera regionen. Men i området där bombattacken ska ha ägt rum finns en stor tibetansk befolkning och där finns också en stark historia av frihetskamp.
- Tenzin Deleg Rinpoche fick inte en rättvis rättegång och blev illa behandlad i häktet, menar FN:s experter på mänskliga rättigheter och människorättsorganisationer.
Anledningen till att straffet har sänkts från dödsstraff till livstids fängelse sägs vara att Rinpoche inte har brutit mot lagen under de senast två åren.

En annan man, Tashi Phuntsog som sägs ha agerat som Rinpoches högra hand fängslades några dagar efter Rinpoche men frigavs för en tid sedan. Vad han dömdes för eller varför han frigavs har de kinesiska myndigheterna hittills inte angett.

Tibet invaderades och ockuperades av Kina 1950 och landet har sedan dess återkommande kritiserats för sin behandling av tibetaner.


BBC