Förre diktatorn Habré arresterad i Senegal

I Senegal har polisen nu gripit Hissène Habré, Tchads president mellan 1982 och 1990. Habré har levt i exil i Senegal sedan han störtades av rebeller 1990.
- Senegal har mottagit en internationell arresteringsorder för utlämning av Habré och en domstol kommer nu att avgöra fallet, sade Senegals justitieminister Cheikh Tidiane Sy till nyhetsbyrån Reuters.

En av Habrés advokater, Doudou Ndoye, sade att hans klient kommer att hållas kvar i häkte tills en domare har beslutat om utlämningen. Habré, som nu är 63 år gammal, hävdar att han inte har beordrat polisen att tortera eller döda politiska fångar.
Mänskliga rättighetsgrupper anklagar Habré för att vara ansvarig för att 40 000 personer dödades under hans åtta år vid makten och att 200 000 personer torterades.

Tisdagens besked att Habré hade gripits var väntat sedan en belgisk undersökningsdomare utfärdat en internationell arresteringsorder då Habré ska ställas inför rätta i Belgien misstänkt för brott mot mänskligheten.
Tchads tidigare president åtalas enligt de belgiska lagar om universell jurisdiktion för grova brott mot mänskliga rättigheter. Lagen förändrades efter påtryckningar från USA 2003, men i fallet Habré är några av målsägarna belgiska medborgare och undersökningen hade inletts innan lagen urvattnades.

  • Nyheten att Habré har gripits fyller mig med glädje och tillfredsställelse, sade Clement Abaifouta enligt BBC.
    Han tillbringade fyra år i fängelse från 1985 och uppger att han begravde hundratals medfångar som hade avlidit av tortyr och sjukdomar.

Human Rights Watch, HRW, har varit drivande i försöken att få Habré gripen och åtalad och kallar Habré för ”Afrikas Pinochet”.
- Nu verkar det som rättvisan äntligen hinner ikapp Habré, sade Reed Brody från HRW efter beskedet att Habré hade gripits.

Om utlämningen till Belgien verkställs kommer Habré bli den förste expresident som ställs inför rätta i ett annat land. Bedömare anser detta som ett viktigt steg för att motverka straffrihet.

Habré var länge en obskyr krigsherre i Tchad som bedrev väpnad kamp mot regeringen. USA gav honom dock stöd i hemlighet och 1982 kom han till makten. Trots sitt blodiga styre fick Habré under sina år vid makten omfattande stöd, inklusive militärt bistånd, från USA. Enligt HRW utbildade USA också medlemmar i DSS, den fruktade säkerhetstjänsten Habré byggde upp och som var ansvarig för talrika fall av tortyr och mord.
Även den tidigare kolonialmakten, Frankrike, stödde Habré under hans tid vid makten.


Reuters