EU och FN protesterar mot allt fler gripanden

Regeringen i Maldiverna utsätts nu för allt hårdare kritik. I ett gemensamt uttalande på onsdagen uttryckte de FN-organ som finns i landet sin oro för det växande antalet gripanden i Maldiverna. Summariska rättegångar hålls där oppositionella döms till fängelse och FN uppmanar nu myndigheterna att se till att fängslade får en korrekt rättegång i enlighet med de regler som regeringen själv har utlovat, rapporterar Minivan, Maldivernas viktigaste oppositionstidning.
Enligt Minivan har nästan 200 personer gripits i samband med en vecka av fredliga protester som inleddes den 14 maj. Oppositionskällor uppger att 58 personer ska ha frisläppts, men att 134 sitter kvar i häkte.
Åtta personer fördes denna vecka till en specialdomstol där de åtalades och dömdes till fyra månaders fängelse i en förhandling som pågick några minuter och där de förvägrades rätten att lägga fram ett försvar.

Även EU riktar kritik mot regeringen och uttrycker oro över att säkerhetsstyrkorna griper fredliga demonstranter.
– EU anser att yttrande- och församlingsfriheten är grundläggande demokratiska rättigheter som bara kan tjäna sitt syfte om folket fritt kan utöva dessa rättigheter utan fruktan eller förföljelse.
EU anser också att säkerhetsstyrkornas agerande kastar tvivel över regeringens vilja att genomföra den reformprocess som har utlovats.

Förra året röstade parlamentet, majlis, för att införa flerpartidemokrati i landet och de första fria valen ska hållas 2008. President Maumoon Abdul Gayoom är den ledare i Asien som har suttit längst tid vid makten. Sedan 1978 har han blivit omvald sex gånger, senast 2003, i presidentval som utformas som en folkomröstning där väljarna bara kan säga ja eller nej till den ende kandidaten.

De demokratiska reformerna hälsades med glädje av omvärlden och i juli 2005 fick tidningen Minivan tillstånd att ge ut en tryckt version. Men i augusti slogs demonstrationer ner av polis och tryckeriet utsattes för påtryckningar från regeringen. Tidningen finns nu på internet och sprids i pappersform via kopieringsapparater.

Journalister har blivit måltavla för regeringen och Aminath Najeeb, tidningens redaktör hotas nu av åtal och Amnesty utfärdade den 17 maj en blixtaktion då man fruktar för hennes säkerhet.

Ett antal andra journalister har också gripits och den 19 april dömdes Abdulla ”Fahala” Saeed till livstids fängelse för påstått narkotikabrott. Reportrar utan gränser var en av de organisationer som protesterade mot domen. En internationell delegation som undersökte pressfriheten i landet uttryckte den 8 maj stor oro.

Den 28 maj inleddes rättegången mot Mohamed Nasheed, ledare för det viktigaste oppositionspartiet MDP, maldiviska demokratiska partiet. Han greps i augusti förra året vid demonstrationer och åtalas för terrorism och uppvigling till uppror och hotas av livstids fängelse.
Hundratals MDP-sympatisörer hade samlats utanför domstolen för att protestera mot rättegången och kravallpoliser hade omringat byggnaden. En BBC-korrespondent på plats utsattes för en oprovocerad attack med pepparsprej från polisens sida.

Maldiverna har cirka 340 000 invånare och de flesta av invånarna är muslimer. Landet är mest känt i omvärlden för att vara ett turistparadis, men bakom bilden av vita stränder och vajande palmer finns en auktoritär regim som har styrt med järnhand. Regeringen avfärdar dock kritik från omvärlden.
– EU är felinformerade, sade regeringens språkrör Mohamed Hussain Shareef om kritiken.
På regeringens hemsida uppmanas MDP att sluta försöka bli arresterade och i stället börja förhandla med regeringen.


Minivan (Maldiverna)