Kravallpolis ska stoppa facklig protest

Säkerhetsstyrkorna i Zimbabwe har satt upp vägspärrar och patrullerar på gatorna i de 34 städer där fackföreningsrörelsen ZCTU på onsdagen har planerat att genomföra protestaktioner.
Zimbabwes regering har förklarat att protesterna är olagliga, rapporterar BBC.
Zimbabwe är inne i en djup ekonomisk kris med en inflation på cirka 1 000 procent. ZCTU kräver höjda löner, sänkta skatter och utdelning av bromsmediciner för att bekämpa spridningen av hiv och aids.

Protestaktionen har stöd av kyrkogrupper och det största oppositionspartiet MDC, som leds av Morgan Tsvangirai, tidigare ledare för ZCTU.
ZCTU:s generalsekreterare Wellington Chibebe sade att facket inte låter sig avskräckas av hot från polisen:
– Har vi inte redan blivit nedtryckta av hunger och fattigdom?

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade att ungdomar lojala mot president Robert Mugabes parti ZANU-PF också sågs på gatorna i Harare. Och en fackföreningsfederation, som är lojal mot Mugabe, uppmanade arbetarna att strunta i ZCTU:s uppmaningar.

BBC rapporterar att protesterna förmodligen inte kommer få stor anslutning. Rädslan för polisen är stor och dessutom är det allt färre zimbabwier som idag har ett fast arbete.

Senaste nytt: Fackliga ledare greps

ZCTU:s ledare Wellington Chibebe greps senare på tisdagen när polis ingrep för att stoppa de cirka 1 500 arbetare som samlades i huvudstaden Harare för att demonstrera. Wellington Chibebe sade till BBC från häktet att polisen hade ingripit och börjat slå folk med batonger.
ZCTU:s generalsekreterare Lovemore Matombo sade till Reuters att han och 15 personer befann sig på polisstationen Matapi. Han trodde att ännu fler personer hade gripits.

Läs mer:
Amnesty om Operation Murambatsvina, där hundratusentals människor blev hemlösa (8 september 2006)

Amnesty Press-special om valet 2005


BBC