Shejk stäms för barnslaveri

Dubais makthavare Shejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum har tillsammans med sin bror Hamdan och 500 andra blivit anklagade för barnslaveri, enligt BBC. I stämningen som lämnats in i Miami, USA, där de båda äger mark, utpekas de som ansvariga för såväl barntrafficking som barnslaveri.

Stämningen är en så kallad kollektiv stämningsansökan och är till förmån för sex oidentifierade föräldrar och tusentals onämnda barn. I ansökan anklagas bröderna i den styrande familjen, samt de övriga 500, på inte mindre än nio punkter. Dessa punkter inkluderar slaveri, barnarbete och misshandel, men också övergrepp, orsakande av känslomässigt lidande och dödsfall.

Tiotusentals barn, vissa endast tre år gamla, ska ha rövats bort från länderna Pakistan, Bangladesh, Sudan och Mauretanien. Väl i Dubai tvingades de att arbeta som kameljockeys under fruktansvärda förhållanden. Bland annat sattes de på svältkur för att de skulle väga så lite som möjligt.

Den styrande familjen al-Maktoum hävdar att anklagelserna är grundlösa och påstår dessutom att en amerikansk domstol inte har någon jurisdiktion över händelser utanför USA. De påpekar också att barnjockeys är förbjudna i Förenade Arabemiraten sedan 13 år tillbaka, och att de under senare år bland annat hjälpt UNICEF med ett rehabiliteringsprogram för att hjälpa dem som tidigare blivit utsatta.

Deras representant Dr Habib al-Mullah säger att de styrande i Dubai tycker att deras insatser för att komma tillrätta med problemet negligeras.
- Jag tror att de är lite besvikna och känner att de, efter allt arbete som gjorts i Förenade Arabemiraten för att ta itu med den här frågan, med samarbeten med internationella organisationer, nu blir stämda för sina goda gärningar, sade al-Mullah till BBC.

Även om barnjockeys varit förbjudna sedan 1993 är det först nyligen som man på allvar börjat se till att lagen efterlevs. Nästa månad börjar en ny kapplöpningssäsong. Istället för jockeys kommer kamelerna nu att ridas av fjärrstyrda robotar.


BBC