Mugabe firar sin födelsedag medan folket svälter

Zimbabwes president Robert Mugabe fyllde på onsdagen 83 år till tonerna av ”Gud välsigne president Mugabe” på den statskontrollerade radion, en intervju i den statskontrollerade televisionen och en 16 sidor lång hyllning till hans styre i dagstidningen The Herald. Kostnaden för hans överdådiga födelsedagsfest skulle räcka till mat för flera tusen människor i flera månader menade hans kritiker, rapporterar New York Times.

Zimbabwes ekonomi är i djup kris och till om med brödet tog slut i affärerna runt omkring i landet på onsdagen då alla bagerier hade stängt på grund av att regeringens prisreglering krävde att de skulle sälja brödlimpor med förlust. Syftet med prisregleringen är att skydda konsumenter från landets stigande inflation, vilken nu är uppe i ofattbara 1 600 procent, därmed världens högsta inflation. Mugabe förnekar trots detta att landets ekonomi är i kris, men han erkänner dock att levnadsstandarden har sjunkit.

Polisen förbjöd på onsdagen demonstrationer och politiska manifestationer i huvudstaden Harare, under förevändning att undvika plundring och vandalism. På söndagen förekom sammandrabbningar mellan polisen och demonstranter som trotsat polisens förbud att samlas trots att en domstol från början godkänt demonstrationerna. Polisen använde tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna och flera personer arresterades.

-Det är ett tecken på panik från regimen, det är också en signal på att regimen kommer att strida ända till slutet. De visar att de kommer att fortsätta att använda våld för att behålla makten, sade Lovemore Madhuku, ledare för landets största medborgarrörelse, _National Consititutional Assembly,_till New York Times.

I teveintervjun med presidenten som sändes på tisdagskvällen visade Mugabe ingen oro över sin impopularitet. Tvärtom uttryckte han tillförsikt att väljarna skulle välja om honom för ett ytterligare mandat på 6 år, om han skulle ställa upp för omval. Mugabe har varit president i 27 år. Mugabes parti ZANU-PF har godkänt de första stegen i en plan för att skjuta upp det nästa presidentval från 2008 till 2010 så att opinionsundersökningarna hinner ”harmoniseras” tills parlamentet ska fatta beslut. Angående sin avgång sade Mugabe att det skulle komma en dag då han avgår, men att den dagen inte är kommen ännu. ”Kan du se några lediga tjänster? Dörren är stängd,” sade han till intervjuaren, rapporterar BBC.

Politiska analytiker menar dock, att det finns en grupp topptjänstemän som inte kommer att stödja förslaget om att skjuta upp valet, utan istället mobiliserar för att utmana Mugabe.

Det styrande partiets centralkommitté förväntas debattera ”harmoniseringsprogrammet” vid ett möte innan april, och väntas lägga fram det för godkännande i parlamentet till sommaren.

Oppositionspartiet MDC, Movement for Democratic Change, som har försvagats av problem inom ledningen och Mugabes stridslystna inställning, har också hotat med att försöka stoppa Mugabe i denna fråga genom att starta en motståndskampanj.

Läs mer: I Zimbabwe härskar tystnaden (reportage i Amnesty Press nummer 4/2006)


New York Times