Rebeller avbryter vapenvila

På söndagen meddelade den nigerianska rebellgruppen Movement for the Emancipitation of the Niger Delta (MEND) att de återupptar sina attacker mot oljeanläggningar. De hotade också med att börja kidnappa utlänningar igen, rapporterar BBC.
- Vi kommer inte att förvarna om attackerna, sade MEND i ett uttalande som skickades via e-post till medier på söndagen.

Vapenvilan inleddes i maj i år efter att Nigerias president Umaru Yar'Adua hade lovat att lösa problemen i Nigerdeltaområdet. Fyra månaders vapenvila bryts nu sedan en av MEND:s ledare, Henry Okah, greps i Angola den 3 september. Han misstänks för vapensmuggling men hans fru Azuka Okah sade till Reuters att hon tror att nigerianska myndigheter ligger bakom gripandet.

MEND säger sig kämpa mot årtionden av försummelse och förtryck av befolkningen i deltat. De har bombat oljeanläggningar och kidnappat utländska oljearbetare i sin kamp.
- Vi tänker inte sitta och se på när vår bördsrätt byts ut mot en skål gröt, sade de i sitt uttalande.

Problemen i Nigerdeltat är många. All Nigerias olja kommer därifrån och den står för 95 procent av landets inkomst i hårdvaluta, men de flesta invånarna lever i fattigdom. Korrupta tjänstemän förskingrar miljontals dollar som är menade att gå till basbehov och utveckling. Bråken om oljan har lett till oroligheter i området. Kidnappningar, hot och gängstrider har länge varit vardag för invånarna i Nigerdeltat. Dussintals soldater, gerillamän och civila har dödats det senaste året. Presidenten tillsatte en utredning förra veckan för att se om det finns någon koppling mellan de kriminella gängen och befattningshavarna i Nigerdeltat.

Delstatsregeringen i Rivers State har planer på att riva 25 slumområden i Port Harcourt, den största staden i Nigerdeltaområdet. I slumområdena bor det idag mellan 50 000 och 100 000 personer. Guvernör Celestine Omehia menade att gerillagrupper och kriminella gäng gömmer sig där. Hans uttalande kom efter en våldsvåg i staden, rapporterar IRIN.

I augusti infördes ett nattligt utegångsförbud i Port Harcourt för att minska våldsamheterna. Bland annat har tusentals personer varit tvungna att fly sina hem för att komma undan våldet. Utegångsförbudet har medfört att oroligheterna minskade något, men det har gjort livet svårt för dem som inte arbetar på kontorstid.
- Jag äger en restaurang dit folk brukade komma och äta på kvällarna men nu finns det ingen verksamhet kvar, berättade Helen Emenike för IRIN.

Planerna på att riva slumområdena har lett till en etnisk konflikt mellan Ijawfolket och Ikwerrefolket. Guvernör Omehia tillhör Ikwerrefolket medan befolkningen i de rivningsdrabbade områdena mestadels tillhör Ijawfolket. De poltiska ledarna för Ijawfolket har dessutom anklagat Omehia för att ha kopplingar till de kriminella gängen, och vill att han ska ersättas av någon som presidenten har valt ut. Detta vägrar Omehia att gå med på. Han har lovat att bygga 6 000 nya hus för att ersätta slummen, men invånarna är skeptiska till detta.
- Allting har gått så snabbt och det finns ingen plan på vart vi ska flyttas och vi får ingen kompensation. När de väl bygger om här kommer det att byggas för de rika och inte för oss fattiga, sade Dagogo Jack, en av dem som är bosatta i området, till IRIN.

Läs mer:
Kidnappade oljearbetare släpptes (Amnesty Press 30 januari 2006)

Uttalande från Amnesty om situationen i Port Harcourt den 22 augusti


BBC