Attacker mot skolor hindrar barns utbildning
Den senaste tidens attacker mot skolor i Afghanistan har lett till att elever inte har kunnat gå i skolan. I Shindad-distriktet i provinsen Herat har fler än 1 500 flickor inte kunnat närvara vid undervisningen efter att deras skola attackerades den 19 oktober, rapporterar IRIN. Oidentifierade våldsmän kastade in granater i skolan vilket orsakade mindre skador i flera klassrum. Enligt myndigheterna har en del elever återvänt till skolan men lokalbefolkningen är oroliga för att barnen inte ska få sin utbildning, särskilt flickorna.
Sedan den 8 oktober har fyra skolor, varav två flickskolor, i distriktet attackerats. Inga studenter eller skolpersonal har skadats vid attentaten, enligt Shindads distriktsguvernör Haji Shah Alaam.
I Shindad tillhör största delen av befolkningen folkgruppen pashtuner. Distriktet har varit en grogrund för talibanernas uppror. Flera skolor i provinsen Herat, där talibanerna har starkt inflytande, har utsatts för attentat.
Även i provinsen Helmand varnar utbildningsmyndigheten för att antalet fungerande skolor minskar. I provinsen har ungefär 30 000 elever, som gick i skolan förra året, inte närvarat vid någon skolundervisning i år. I början av oktober fanns det mer än 90 fungerande skolor i provinsen, medan ungefär 100 skolor hade lagt ner sin verksamhet på grund av säkerhetsrisken. Tre veckor senare hade siffran över fungerande skolor som hölls öppna sjunkit till 64 stycken.
I Helmand har många elever, mest pojkar, sökt sig från landsbygden och in till provinshuvudstaden Lashkargah. De som varje dag pendlar mellan sin by och Lashkargah riskerar att bli måltavlor för de upprorsmän som motsätter sig utbildning. Dessutom är det kostsamt för föräldrarna att låta sin barn resa varje dag. I Lashkargah saknas kapacitet att ta emot alla nya elever.
- Vi måste öppna ett studenthem för de elever som kommer från landsbygden till Lashkargah, sade Saeed Ibrar Agha, chef över utbildningsdepartementet i Helmand.
Abdul Bari är 13 år och har tillsammans med sina två bröder lämnat sitt hem i Nad Ali-distriktet för att gå i skolan i Lashkargah. De hyr ett litet rum vid marknaden och har inte sett sina föräldrar på tre månader eftersom de måste vara kvar i hemmet och sköta om marken och djuren. Efter att talibanerna brände ner en skola i Abdul Baris hemby och sade till föräldrarna att de skulle skicka sina barn för att utbilda sig i Pakistan, bestämde sig hans pappa för att skicka dem till Lashkargah istället.
- Jag är rädd eftersom jag ser folk från min by som är här för att köpa saker och jag oroar mig för att de ska se att vi går i skolan här och att det ska utsätta mina föräldrar för fara, sade Abdul Bari till IRIN.
Enligt Abdul Bari har talibanerana sagt till folk på landsbygden att om de skickar sina barn till skolar i Lashkargah kommer de att dödas.
- Talibanerna säger att skolorna driver muslimer till hädiskhet och kristendom. Jag vet att det inte är sant men många är rädda för deras hot, berättade Abdul Bari.
- En av mina skolkamrater blev igenkänd av talibanerna på bussen på väg till Lashkargah. De skar honom i halsen och hotade att döda honom men han klarade sig eftersom andra personer på bussen vädjade för hans liv. Nu är han på sjukhus och vågar inte komma tillbaka till skolan, fortsatte han.
Efter att talibanerna drevs bort från makten 2001 gjorde Afghanistan snabba framsteg inom utbildningssektorn vilket har gjort det möjligt för miljontals elever att börja skolan. Nu går fler än sex miljoner elever, varav 35 procent flickor, i mer än 11 000 skolor. År 2020 ska både flickor och pojkar kunna gå klart grundskolan enligt Afghanistans reviderade milleniummål. Talibanernas attacker mot skolor hotar detta mål.
IRIN |