FN-konventioner ska skrivas under
På måndagen var den internationella dagen för mänskliga rättigheter. Då bekräftade Kubas utrikesminister Felipe Perez Roque att Kuba kommer att skriva under FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter och konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter tidigt nästa år. Därmed förbinder sig Kuba bland annat till att tillåta yttrandefrihet, föreningsfrihet och rätten till att resa utanför landets gränser, rapporterar BBC.
- Det här beslutet visar vår vilja till ett fullständigt samarbete med FN på en bas där vår nationella suveränitet respekteras och där det kubanska folket har rätt till självbestämmande, sade Perez Roque på en presskonferens enligt Reuters.
Han fortsatte med att uttrycka den kommunistiska regeringens vilja att samarbeta närmare med FN:s råd för mänskliga rättigheter. Rådet bildades i mars 2006 och bestämde i juni att stryka Kuba från sin ”svarta lista” och häva mandatet för den särskilda rapportören i Kuba. Vid presskonferensen karaktäriserade Perez Roque USA:s fångläger på Guantánamo för att vara ett ”tortyrläger” och krävde att deras egendom på den östra spetsen av ön omedelbart ska lämnas tillbaka.
Västdiplomater i huvudstaden Havanna där Perez Roque talade, beskriver nyheten som ett viktigt första steg men väntar nu på att se om det kommer att implementeras eller inte.
När Perez Roque meddelade Kubas beslut pågick en mindre demonstration i ett närliggande kvarter bestående av 14 oppositionella aktivister. En grupp på mer än 100 regeringsanhängare slog ner demonstrationen. Ett vittne uppgav att två av aktivisterna greps och tvingades in i en bil. USA Today rapporterade att åtminstone fem personer tvingades in i bilar. Regeringsanhängarna buade och skrek ”förrädare” och ”legosoldater” åt aktivisterna. De ropade även ”Viva Fidel” för den sjuke kubanske ledaren Fidel Castro som inte trätt fram offentligt på 16 månader. Det rapporterades inget om några skador och det står inte klart om någon av demonstranterna som fördes bort senare fängslades. Några internationella journalister utsattes för våld av regeringsanhängarna men behövde inte medicinsk vård.
Demonstranterna rapporterade att polisen grep ett antal av de som organiserat demonstrationen några timmar innan konferensen för att förhindra att demonstrationen skulle äga rum. Behandlingen av demonstranterna i Havana är en påminnelse om att gamla tillvägagångssätt fortsätter, rapporterar BBC.
Under söndagen inträffade en annan incident i samband med en demonstration. Då marscherade Kvinnor i Vitt, en kubansk grupp som samlas varje söndag med krav på att deras fängslade män och andra anhöriga ska släppas fria. Tio spanska kvinnor anslöt sig till den regelbundna demonstrationen men rapporterade efteråt att de greps på sitt hotell.
- De sade att vi var tvungna att lämna landet, sade en av de spanska kvinnorna, Laura Costa, och tillade att myndigheterna tagit deras pass och bokat flyg från ön på måndagen.
Även tre svenska kvinnor greps i samband med söndagens demonstration, uppger Liberala Ungdomsförbundet.
Kuba försäkrar att det inte finns några politiska fångar och utpekar alla demonstranter för att vara legosoldater som arbetar för ärkefienden USA. Både USA och demonstranterna avfärdar anklagelserna.
- Varken de manipulationer som USA:s regering genomför, ibland med de legosoldater som de betalar och styr i vårt land, eller deras press på andra länder kommer att förändra vår riktning. En majoritet av kubaner stödjer Kubas socialistiska system som ger lika rättigheter till alla, sade Perez Roque enligt Reuters.
Även om västdiplomater anser att Kubas anslutning till FN-konventionerna är positiv så återstår kritik.
- Det stora problemet är fortfarande de politiska fångarna. Många länder har skrivit under avtalen men fortsätter att kränka mänskliga rättigheter i stor skala, sade en europeisk diplomat.
Elizardo Sanchez, människorättsaktivist, sade att godkännandet är ett positivt steg men undrade om Kuba kan gå med på att släppa ungefär 240 kubaner i fängelse av politiska skäl.
Läs mer: Kvinnor i vitt – de utmanar regimen på Kuba (Reportage i Amnesty Press nr 3/ 2006)
BBC |