Barnarbete i bomullsindustrin

Flera människorättsorganisationer uppmanar till bojkott av bomull från Uzbekistan. Orsaken är att det avslöjats att barn utnyttjas i landets bomullsindustri, rapporterar nyhetsbyrån IPS. Bomullsindustrin kontrolleras av president Karimovs familj.**

**Organisationerna menar att till skillnad från i många andra utvecklingsländer så är det staten som ligger bakom utnyttjandet av barnarbetare i Uzbekistan.
Enligt Nadejda Atajeva, ordförande för den Paris-baserade organisationen Förbundet för mänskliga rättigheter i Centralasien, så får barnen knappt något betalt alls för det arbete de utför.

Varje höst stänger myndigheterna skolor över hela Uzbekistan under två månaders tid, och eleverna tvingas ut på fälten för att plocka bomull. Barnen tvingas arbeta minst åtta timmar varje dag och utsätts samtidigt för farligt damm från olika kemikalier och bekämpningsmedel. Surat Ikramov, ordförande för organisationen Uzbekistans grupp av oberoende människorättsförsvarare, säger till IPS att barnens rätt till utbildning får ge vika för att liten elit ska kunna göra goda förtjänster.
- Det är dags att genomföra radikala reformer av bomullsindustrin för att få bort utsugningen av tonåringar och avskaffa barnens tvångsarbete på bomullsfälten, säger Ikramov.

Människorättsaktivister säger att hälften av den bomull som produceras i Uzbekistan kommer från barnarbete, och att de barn som vägrar att arbeta på fälten riskerar att bli relegerade från sina skolor. I vissa fall ska elever ha misshandlats av skolpersonalen efter att ha vägrat delta i arbetet.

Det är svårt att få fram tillförlitlig statistik över hur många barn som utnyttjas i landets bomullsindustri. Den brittiska organisationen Stiftelsen för miljömässig rättvisa, EJF, beräknar dock att upp emot 200 000 barn tvingas arbeta i landets viktigaste bomullsregion Ferghana.

  • Barnen används som en billig arbetskraft av regeringen. Detta försäkrar att den styrande eliten får ut maximala förtjänster då de förser västerländska konsumenter med bomull, säger Juliette Williams vid EJF.
    All bomullsexport från landet sköts av tre olika företag, vilka alla kontrolleras av president Islam Karimovs familj.
  • Vi anser att konsumenterna har ett val och varje gång de betalar för något så lägger de också en röst för hur de vill att världen ska se ut, säger Williams.

Nadejda Atajeva vid Förbundet för mänskliga rättigheter i Centralasien menar att för att få en förändring till stånd så krävs det att de som kontrollerar bomullsindustrin förlorar sina nuvarande vinster.
- Endast genom en internationell bojkott av uzbekisk bomull kan detta mål uppnås. En bojkott skulle tvinga landets regering att sluta med barnarbetet och ge bönderna en verklig ekonomisk frihet.

Organisationerna kräver dessutom att Världsbanken tills vidare ska undvika att finansiera projekt i Uzbekistans bomulls- och textilindustri.

Kester Kenn Klomegah
IPS/Moskva


IPS